Nezdravé jídlo je spojeno s celou řadou problémů, jako je cukrovka, obezita nebo srdeční potíže. Většinou víme, že jsou jeho účinky na zdraví negativní, přesto po něm často saháme. Proč? Existují čtyři hlavní důvody, proč je pro nás tak lákavé a těžko se nám odolává. Nezdravé jídlo bývá rychle připravené, vždy a všude dostupné, levné, chutné a máme pocit, že nás zasytí.
Rychlá dostupnost nezdravých pokrmů z fast foodu
Rychlé občerstvení a nezdravá jídla jsou tak oblíbená, protože se dají všude snadno koupit. Fast food je plný nezdravých složek a je nevhodně připravený, snadno si ho však odneseme s sebou. Snadná dostupnost je hlavním lákadlem pro všechny, co hodně pracují nebo cestují. Je to prostě pohodlné. Jíst zdravé jídlo vyžaduje pravidelné nákupy kvalitních čerstvých surovin a přípravu.
Cenová dostupnost nezdravého jídla
Rychlé občerstvení bývá většinou extrémně levné, i když často jen zdánlivě. Zdravá strava však nemusí být o tolik dražší, než konzumace nezdravého jídla a produktů rychlého občerstvení. Stačí umět nakupovat kvalitní čerstvé suroviny a zvolit správnou přípravu pokrmů. Nezdravé jídlo je snadno dostupné a cenově výhodné, jenže nikdy jím nezískáte správný poměr živin jako u kvalitního pokrmu. Levné fast foodové jídlo je plné prázdných kalorií. I když je díky zvýrazňovačům chuti opravdu chutné, má vysoký obsah sodíku a cukru.
Chuť nezdravého jídla a závislost na něm
Nezdravá jídla rychlého občerstvení jsou plná tuku, soli a cukru, vedou k tloustnutí. Jsou chutné díky zvýrazňovačům chuti, což vede k závislosti. Vědci objevili, že koktej chemických látek obsažených v pokrmech spouští v mozku stejné pochody jako při závislosti na alkoholu či nikotinu, například vyplavování dopaminu při chuti na drogy. Kolísání hladiny glukózy v krvi vede k inzulínové rezistenci a diabetu 2. typu. Fastfood oslabuje imunitu, způsobuje únavu, vyčerpání, podrážděnost a deprese.
Zdánlivě velké porce nás pocitově zasytí
Nezdravé jídlo může způsobit problémy s trávicím systém, pokožkou i hmotností. Fastfoody jsou sice cenově lákavé, ale nabízejí ty největší porce. Pravidelní strávníci fastfoodů jsou však stále hladoví, přestože zásobují své tělo nadbytkem kalorií bez vitamínů, minerálů a stopových prvků. Pocit sytost vydrží jen chvíli. Nedostatek vlákniny, živin a enzymů na dlouho nezasytí a vede k zácpě. Nezdravé pokrmy navíc zvýší riziko různých onemocnění, včetně cukrovky, srdečních chorob či osteoartrózy.
Foto: Shutterstock, zdroj: livestrong.com