V celém vesmíru zřejmě nenajdeme promyšlenější a lépe fungující systém než lidský mozek. Vědce a lékaře tento orgán nepřestává fascinovat. Pravdou je, že v jeho zkoumání jsme teprve na samotném začátku a stále není přesně jasné, jakým způsobem mozek zpracovává veškeré podněty a jak řídí tělo. Jisté je, že jeho kapacity v podobě 85 miliard nervových buněk zdaleka nevyužíváme naplno. Bohužel se naopak dopouštíme jeho poškozování. Ačkoliv je tento orgán v podstatě dokonalý, proti banálním škodlivinám se bohužel bránit nedokáže.
Už dobře víme, že naši stravou neovlivňujeme pouze orgány, které se s ní setkají, ale celé tělo. Některé potraviny dokáží nepříznivě ovlivnit kognitivní funkce i emoce. Zejména strava v raném věku se zdá být klíčovou. Špatná kvalita přijímaného jídla může způsobit mozkové dysfunkce.
Slazené nápoje
Sycené sladké nápoje jsou jednou z největších potravinových hrozeb lidstva. Lidé je totiž konzumují ve velkém množství, aniž by si uvědomovali jejich škodlivost. Nejenže značně přispívají k tloustnutí, ale v nich obsažený cukr negativně ovlivňuju řadu orgánů včetně mozku. Nadměrný příjem takových nápojů zvyšuje riziko demence či Alzheimerovy choroby. Některé studie také potvrdily, že tyto nápoje přispívají k zakládání zánětů v mozku a zhoršují tak paměť.
Potraviny obsahující trans tuky
Stále více studií potvrzuje škodlivost takzvaných trans tuků, jež jsou druhem nenasycených tuků. Nejde ani tak o ty, které najdeme v živočišných produktech typu masa či mléčných výrobků, byť ani s nimi bychom to neměli přehánět. Dokonalou hrozbu však představují průmyslově zpracované potraviny, jež trans tuky obsahují v hojné míře. Například v tomto období jde zejména o vánoční cukroví, ale běžně jsou to nejrůznější sušenky a bohužel také margaríny. Ukazuje se přímá souvislost mezi tímto typem tuků a poklesem kognitivních schopností a naopak zvýšeným rizikem rozvoje různých druhů demence.
Divoké ryby
Ano, je pravdou, že mořské ryby, ideálně ty žijící divoce, se doporučují jako velmi zdravá strava. Samy o sobě jí skutečně jsou a není důvod se jim vyhýbat zcela. Měli byste však mít na paměti, že ty nejkvalitnější divoké ryby žijí dlouhý život a mají tendenci v těle hromadit rtuť, která je pro lidský organismus, zejména pak mozek, jedovatá. Jde o ryby jak tuňák, makrela, žralok, ale i losos. S jejich konzumací to tedy nepřehánějte. Když si je dopřejete jednou za čas, nic se nestane, ale několikrát týdně na talíři by být neměly. Ze stravy by je pak měly zcela vyřadit těhotné.
Alkohol
Zřejmě není jiné potraviny či nápoje, u které by byl vliv na mozkové funkce tak průkazný. A přesto lidé alkoholu stále holdují. Konzumace alkoholických nápojů vedou jednoznačně ke snížení mozkových schopností, ale i metabolickým změnám, které pak naruší tvorbu neurotransmiterů. Ty přitom mozek používá ke komunikaci se zbytkem těla. Přílišná konzumace alkoholu vede k nezvratným poškozením mozku, a to včetně ztráty paměti, zmatenosti či poruch zraku.
Foto: Shutterstock, zdroje: NCBI, Springer, Sage Journals
A co takhle napsat, jak je to doopravdy? Jasně, když někdo dlouhodobě vypije flašku tvrdého alkoholu denně, tak se to na něm podepíše jinak, než když si dá večer 1 – 2 štamprle a tak je to se vším.
Jednou zblbnete z toho věčného strachu z “nezdravých” potravin.
Ano , vemu si to na co mám chuť – a to jsem dost starý , paměť mi slouží – žádná křížovka přede mnou ,, neobstojí ,, . A také , jsem bývalý kuřák , sice
nekouřím přes 40 let ,zkrátka , má-li někdo na něco chuť ať si to klidně dop-
řeje , já si také občas dám panáka vodky ( a krevní testy mám dobré i ten
cholesterol i cukr v krvi ) . Takže , zase nějaké ,,to ,, bu-bu-bu na nás …..