5 běžných jídel, která nikdy nejezte před 10. hodinou ráno. Mohlo by to špatně dopadnout

Snídaně je často označována za nejdůležitější jídlo dne, byť někteří experti s tím vytrvale polemizují s tím, že pokud bychom nesnídali, nic zase tak závažného by se nestalo. Aktuálně však převažuje názor, že kvalitní snídaně může dát potřebnou energii do celého dne a dokonce zlepšit náladu. To ale pochopitelně jen za předpokladu, že ji nepokazíte a nesníte ráno pokrmy, které vám den naopak nabourají.

Chléb s máslem

Někteří lidé si možná myslí, že bychom ráno neměli jíst žádné tuky. To rozhodně není pravda. Na druhé straně je ale dobré zvolit správný typ tuku. Běžné máslo je sice dobrou potravinou, ovšem obsahuje také mnoho nasycených mastných kyselin, které mohou mít negativní vliv na srdce a přispět k tloustnutí. Namísto toho může zkusit arašídové máslo. To pomáhá redukovat pocit hladu v průběhu dne, protože stimuluje produkci peptidu YY, tedy hormonu regulujícího hlad.

Cereálie a müsli

Jde o velkou klasiku a jedno z nejběžnějších snídaňových jídel. Bohužel ale koupené cereálie i müsli obsahují značné množství přidaných sacharidů, které mají tendenci se proměňovat v nebezpečný viscerální tuk na břiše. Studie rovněž prokázaly, že konzumace těchto jídel je spojena s vyšším příjmem kalorií než je třeba, to znamená, že máme tendenci těchto nevinných lupínků sníst více, než bychom měli. Zkuste místo toho ovesnou kaši, která je plná vlákniny a téměř bez cukru.

Nízkotučný jogurt

Takzvané “light” jogurty i jiné produkty se staly oblíbenou součástí jídelníčku, a tedy i snídaně, těch, kdo chtějí zhubnout. Pravdou je, že neobsahují tuky, ale bohužel to kompenzují velkým množstvím cukru. Poslední studie ukazují, že je to celé naopak a hubnout pomáhají spíše plnotučné jogurty, které zasytí a nenutí vás konzumovat další jídla. Zároveň je důležitý, aby šlo o bílý jogurt bez cukru. Dejte si do něj raději stoprocentní marmeládu nebo čerstvé ovoce.

Foto: Shutterstock

Džusy

Jeden z nejrozšířenějších mýtů spočívá v tom, že kupované džusy a ovocné šťávy ke snídani jsou snad nějakým způsobem zdravé. Opak je pravdou. V drtivé většině případů jsou plné nejen cukru z ovoce, ale i přidaného cukru, což z nich dělá už velmi nebezpečný koktejl. Ukazuje se, že v průměrném džusu je zhruba tolik cukru jako v ochucené malinovce. Džusy zároveň neobsahují vlákninu, kterou jinak má standardní ovoce. To si raději dejte místo nich.

Palačinky a sladké pečivo

Ano, víme, palačinky, vafle nebo sladké pečivo jsou ke snídani vynikající. Jsou ale také plné rafinovaných cukrů, které patří k tomu nejméně zdravému, co můžete konzumovat. Tyto potraviny neobsahují potřebné bílkoviny a vlákninu, takže po nich budete mít hlad, a přesto přiberete na váze. Pokud už něco sladkého musíte po ránu mít, vyrobte si vlastní palačinky z celozrnné mouky.

Foto: Shutterstock, zdroje: Brightside.me, Rebecca Bitzer

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments