5 nejhorších potravin ke snídani. Jednoznačně zkracují život, uvedla lékařka

Snídaně je podle některých odborníků tím nejdůležitějším jídlem za celý den. Přesto ji mnozí podceňují a odbývají se potravinami, které nemají potřebnou kvalitu a naopak škodí. Neplatí přitom jen to, že podle snídaně se může odvíjet celý váš den, ale dlouhodobě to platí o celém životu. Pokud budete snídat špatně, jednoznačně si svůj život zkrátíte.

Podle ředitelky centra pro dlouhověkost Pritikin, Danine Frugerové, ovlivňují potraviny ve velké míře především mozek, srdce, kosti a svaly. V případě, že se nebudete stravovat zodpovědně, nemůže váš organismus fungovat tak, jak by měl. Možná vás to překvapí, ale studie publikovaná v respektovaném časopise The Lancet mluví jasně: špatné jídlo je nejčastější příčinou úmrtí na světě. A nekvalitní potraviny máme tendenci konzumovat právě ráno.

Ranní džusy

Chápeme, že není nad sklenku pomerančového či jiného džusu po ránu, ale vězte, že to není skutečně nic dobrého pro vaše zdraví, jakkoliv se ovocné šťávy mohou jevit neškodně nebo snad dokonce prospěšně. Džusy jsou totiž nejen plné ovoce, ale také cukru a z hlediska vyvážené stravy vůbec nevyhovují. Jediným řešením je čerstvě vymačkaný džus, který není zpracovávaný a neobsahuje přidaný cukr.

Ochucené jogurty

Jogurt sám o sobě není špatnou snídaňovou potravinou. Bohužel, ty kvalitní konzumuje málokdo. Nejčastěji na stole vidíme uměle ochucené jogurty, které jsou plné zbytečných kalorií a nejrůznějších chemikálií. Příště si vyberte poctivý bílý jogurt, a když už ho s něčím musíte mít, přidejte si do něj trochu stoprocentní marmelády. Špatným řešením jsou také nízkotučné jogurty. Naopak, raději sahejte po těch plnotučných.

Foto: Shutterstock

Instantní ovesná kaše

Jakkoliv je standardní ovesná kaše skvělou volbou ke snídani, protože obsahuje spoustu prospěšných látek a vlákniny, jakmile se pokusíte to nějakým způsobem obcházet, vymstí se vám to. Rozhodně tak nekonzumujte předpřipravené instantní kaše, protože ty obsahují méně vlákniny a naopak více přidaného cukru.

Cereálie na všechny způsoby

V obchodech je k nalezení nepřeberné množství cereálií. Některé z nich jsou nezdravé na první pohled, ale jiné se snaží působit jako volba pro ty, kdo to se svým zdravím myslí vážně. Bohužel jde ale v drtivé většině případů o marketingové fráze. Nevěřte tak řečem o antioxidantech nebo celozrnných cereáliích. Výrobní proces této potraviny je od základu špatně a i ty “nejzdravější” druhy v sobě budou mít příliš mnoho cukru a málo výživných látek.

Sladké pečivo

Obecně bychom to s pečivem ke snídani neměli přehánět, obzvlášť potom s tím bílým. Nejhorší je však to pečivo, které se netváří jako vyloženě sladké, ale ve skutečnosti sladké je. Jde o nejrůznější croissanty či bagely, které se lidé v poslední době naučili snídat ve velkém. Ve skutečnosti však konzumují jen velké množství lepku a cukru.

Foto: Shutterstock, zdroj: Eatthis

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments