Většina lidí až úzkostlivě dbá na hygienická návyky a žije v představě, že vše umyté je zároveň bezvadné. Pravdou je, že ve většině případů to takto platí. Jako obvykle se ale najdou i z tohoto pravidla výjimky. Ve snaze pojistit si maximální čistotu a nezávadnost pak lidé dělají zbytečné chyby, které se jim mohou zle vymstít. Jako když omývají potraviny, které by se před přípravou rozhodně mýt neměly. Pokud tak učiníte, můžete paradoxně docílit pravého opaku a v potravinách rozmnožit či roznést bakterie.
Které potraviny by se tedy před tím, než je začnete připravovat, mýt neměli?
Kuře
Mnoho lidí má ve zvyku před přípravou opláchnout kuře pod tekoucí vodou. Přitom však netuší, že tím ohrožují své zdraví. Na kuřecím mase se totiž nacházejí nebezpečné bakterie, včetně salmonely. Přestože se umytím masa mnozí snaží zbavit těchto bakterií, dělají pravý opak. Bakterie se totiž při mytí rozšíří na vaše ruce, do kuchyňského dřezu, ale mohou se dostat také na kuchyňskou pracovní desku. Maso nemusíte mýt, bakterií se zbavíte jednoduše a to tepelnou úpravou. Kuře je dobré povařit dvakrát ve vodě. Po prvním ohřevu vyměňte vodu.
Maso
Stejně jako u kuřecího masa, i jakékoli jiné je lepší raději nemýt. Jinak se bakterie rozšíří všude kolem. I v tomto případě se vyplatí jej vložit do vroucí vody, která spolehlivě zničí bakterie. Nezapomeňte si po každé manipulaci s masem důkladně umyt ruce vodou a mýdlem.
Houby
Houby a voda k sobě příliš nepatří. Nepříliš překvapivě se chovají jako houba, a jakmile je namočíte do vody nebo déle přidržíte pod proudem, okamžitě vodou nasáknou. Lepším řešením je rychle umýt a hned vysušit papírovou utěrkou. Doporučuje se to však udělat těsně před samotným vařením, v opačném případě ztratí pružnost.
Těstoviny
Máte ve zvyku těstoviny před přípravou oplachovat? Potom děláte velkou chybu. Takovým způsobem je připravíte o škrob. Ten jim však pomáhá absorbovat šťávu. Pokud si chcete udělat těstovinový salát, můžete těstovinu bez obav umýt po vaření.
Vejce
Syrová vejce v žádném případě nepatří pod proud tekoucí vody. Ve skořápce jsou totiž jemné póry, kterými se mohou zanést bakterie salmonely z povrchu dovnitř. V takovém případě byste dosáhli opaku toho, čeho jste chtěli původně docílit.
Foto: Shutterstock, zdroj: Brightside.me
Všech 5 věcí jsou humus😁
Máš pravdu