Hubnutí máme spojeno s nesympatickým jídelníčkem a těžkou fyzickou námahou. To je samozřejmě ta nejideálnější cesta, ale pokud jste typ člověka, který rád hledá zkratky a vyhovuje mu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, můžete zkusit praktikovat následující rady ověřené odborníky.
Dobře spěte
Hubnout něčím tak příjemným jako je spánek? Je to vůbec možné? Ač to zní neuvěřitelně, tak ano. Nedostatek spánku totiž narušuje hormony regulující chuť k jídlu, konkrétně leptin a ghrelin. Kolísání hladin těchto hormonů může zvýšit váš hlad a vést k chuti na nezdravé jídlo, výsledkem je pak vyšší příjem kalorií.
Pravidelně pijte vodu
Pití vody vám pomůže méně jíst, zvlášť pokud ji pijete před jídlem. Výsledky jedné studie ukazují, že když dospělý člověk vypije asi půl hodiny před jídlem půl litru vody, nemá tak velký hlad, takže při jídle bude umírněnější a přijme méně kalorií. Účastníci výzkumu, kteří pravidelně pili vodu před jídlem, za 3 měsíce zhubli o 44 % více než ti, kteří vodu nepili. Pro co největší hubnoucí efekt vodou nahraďte také jakékoliv slazené nápoje. Máte z poloviny vyhráno.
Důkladně žvýkejte
Mozek potřebuje čas, aby zpracoval, zda jsme přijali dostatek jídla. Pokud hltáme, nestíhá vyhodnotit, že už stačí, takže sníme více, než potřebujeme. Důkladné žvýkaní způsobuje, že jíme pomaleji, přijmeme tedy méně potravy a budeme se cítit sytější. Přehled z 23 pozorovacích studií dokonce uvádí, že rychlejší jedlíci pravděpodobně přiberou více než ti, kteří si s jídlem dávají načas.
Při jídle žádná elektronika
Lidé, kteří jedí s mobilem v ruce, před televizí nebo počítačem, ztrácejí přehled o zkonzumovaném množství, takže snědí více. Pokud člověk věnuje pozornost tomu, co jí, pomáhá mu to přijmout méně kalorií. Toto tvrzení podporují i studie, které zjistily, že lidé, kteří byli při jídle roztržití, snědli asi o 10 % více.
Sejde z očí, sejde z mysli
Pokud máte doma nezdravé potraviny (čokoláda, bonbony, brambůrky), které si chcete dopřát opravdu jednou za čas, vyzkoušejte osvědčený trik. Skladujte je někde, kam není vidět. Když je totiž budete mít na očích, automaticky na ně dostanete chuť, neodoláte, a logicky přibíráte. Nedávná studie zjistila, že členové domácnosti, ve které jsou nezdravé potraviny na očích, váží více než lidé, kteří nechávají viditelnou pouze mísu s ovocem.
Kouzlo tkví v talířích
Jde v podstatě o vizuální trik, ale funguje. Nezdravé jídlo podávejte na menších talířích, porce vypadá větší, sníte tím pádem méně. Naopak zdravé jídlo se vyplácí servírovat na větších talířích. A perlička na konec? Pokud chcete zařídit, abyste snědli nezdravého jídla co nejméně, pořiďte si talíře červené. Výzkumy dokazují, že lidé snědí méně z červeného talíře než třeba z modrého nebo bílého. Proč? Nejspíš jde o podvědomé spojení červené barvy se zákazy a varováními.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline