Znáte to. Koupíte krásné banány, a než se nadějete, už jsou hnědé a přezrálé. Přirozený proces sice nezastavíme, ale můžeme ho alespoň trošku zpomalit. Přečtěte si tipy, které vám pomohou udržet banány čerstvé co nejdéle.
Vybírejte zelenější banány
Žluté banány jsou zralé, zelené teprve dozrávají. Když tedy vyberete zelenější kousky, možná si na nich nepochutnáte hned ten den, ale máte aspoň jistotu, že vám nějaký čas vydrží. Při nákupu si banány také dobře prohlédněte, ať vyberete ty nejlepší.
Zacházejte s nimi opatrně
Jakmile se banán otluče, postižené místo zhnědne a pomalu, ale jistě nakazí celý banán. Proto si je při nákupu dávejte navrch tašky, a i při uskladnění myslete na to, aby banány měly dostatek místa.
Banány pověste
Stojan na banány není jen designový přežitek. Ač to málokdo ví, plní praktickou funkci. Zabraňuje otlakům banánů, zároveň zařídí, že se banány nedostanou do kontaktu s dalším ovocem, což prodlouží jejich čerstvost, protože některé druhy ovoce uvolňují velké množství ethylenu, který urychluje dozrávání.
Stopky banánů zabalte do sáčku
Když zabalíte stopky banánů do igelitového sáčku, zpomalíte uvolňování již zmiňovaného ethylenu, který je za zrání zodpovědný. Aby byla metoda co nejefektivnější, měli byste banány od sebe oddělit a obalit každou stopku zvlášť.
Zralé banány uložte do lednice
Jakmile se na banánech začnou tvořit hnědé tečky, šup s nimi do lednice. Chlad proces zrání zpomalí. Zatímco slupka je skoro celá hnědá, banán vevnitř může být ještě krásně žlutý.
Banány můžete i zamrazit
Banány určené do smoothies, palačinek nebo na pečení můžete dokonce i zamrazit. Banán oloupejte, nakrájejte, vložte do sáčku či krabičky a schovejte do mrazáku. V něm by měly banány vydržet minimálně 30 dní.
Všechna tato péče o banány se vám jistě vyplatí, protože banány jsou prospěšné našemu srdci i trávení, podporují hubnutí. Obsahují vlákninu a antioxidanty.
Foto: Shutterstock, zdroj: Today, Healthline
Já znám taky jeden – zavčas je sežrat 😛