Vynikající letní borůvkový koláč. Není vůbec složitý

Máte v létě chuť na trochu osvěžení? Tak proč nevyužít úžasného sezónního ovoce, které si navíc můžete natrhat i v našich lesích. Zkuste vynikající letní borůvkový koláč s tvarohem a žmolenkou. Jeho příprava není nikterak složitá a zvládne jí opravdu každý.

Co budeme potřebovat?

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • Špetku soli
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • Hrnek mléka
  • Lžička škrobové moučky
  • 400 g borůvek
  • Troška másla na potření formy
  • Vanilkové aroma

Postup:

  1. Nejprve si připravíme těsto: do mísy přidáme 300 g mouky, 1 vejce, 50 g cukru, 150 ml vody a 150 g másla. Z těsta uděláme kouli a zabalíme do folie. Na hodinu dáme do lednice.
  2. Přibližně dvě třetiny těsta dáme do dortové formy, kterou nejdříve vytřeme máslem. Vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C a pečeme přibližně 10-15 minut podle zkušeností s vlastní troubou.
  3. Zatím si ze zbývajících vajec oddělíme bílky. Žloutky vmícháme do tvarohu a přidáme vanilkové aroma se zakysanou smetanou, mlékem a škrobem.
  4. Z bílků si ušleháme sníh. Vmícháme ho do žloutkové směsi s přídavnými borůvkami. Směs rozetřeme na těsto.
  5. Z toho, co nám zbylo uděláme drobenku. Takže smícháme zbylou mouku, cukr a máslo. Posypeme jí těsto a necháme dalších 50 minut péct.

Dobrou chuť!

Autor: Lucie Proutková

V mládí jsem často trpěla zdravotními problémy. Lékaři mi moc kloudného neporadili, ale zato předepisovalo jeden lék za druhým. Nakonec jsem se rozhodla poradit si sama zdravějším životním stylem. A ono to vyšlo - tak ráda poradím druhým.