Ořechovka coby tradiční český likér byl v předchozích letech poněkud v pozadí ostatních lihovin, ovšem nyní své ztráty mohutně dohání a dal by se označit za pití, které v dnešní době jde opravdu dobře na odbyt. Jakoby konzumenti opět objevovali kouzlo tohoto léty prověřeného nápoje, který má navíc silné tradice v českých luzích a hájích.
Tradiční receptura
Pokud jste si až dosud mysleli, že se ořechovka vyrábí ze zralých plodů ořešáku, rádi vás vyvedeme z omylu. V tom nejlepším možném lihu se totiž vyluhují pouze nezralé plody ořešáku vlašského. Vzhledem k tomu, že existuje bezpočet různých receptů na výrobu ořechovky, další ingredience už se liší. Vždy však zahrnují nějaké ty byliny, koření, med, mandle nebo ovoce. Zkušení výrobci si své recepty pochopitelně střeží jako oko v hlavě, protože se předávají z generace na generaci.
Jak už ale název napovídá, chuť ořechovky ze všeho nejvíce závisí na samotném vlašském ořechu. Jejich kvalita je každý rok trochu odlišná, a proto by vás nemělo překvapit, že jednotlivé ročníky ořechovky se budou lišit chutí i vůní. Nejde o vadu, ale vlastnost a v neposlední řadě krásu tohoto nápoje. Každý ročník a svým způsobem i láhev jsou tak unikátem.
Kde nakupovat?
Široká nabídka Ořechovek je k mání v internetovém obchodě Panalfred.cz, kde můžete pořídit například prvotřídní ořechovku od likérky Ullersdorf, která je vyrobena z plodů stoletého ořešáku rostoucího v zahradě maršíkovské výrobny této likérky. Pocítíte z ní plné aroma s vanilkovou, skořicovou a ovocnou dochutí. Alternativou je potom Sudličkova ořechovka, jež se vyznačuje výjimečnou jemností a bohatou chutí danou delším zráním.
V případě internetového obchodu Panalfred.cz máte jistotu, že kupujete stoprocentně originální zboží, se kterým je zacházeno náležitým způsobem. Pražáci mohou využít dopravy zdarma, která platí na nákupy přesahující 500 Kč.