Skořice je aromatické koření s velkými antioxidačními a protizánětlivými účinky. Obsahuje mnoho speciálních sloučenin, které mají spoustu blahodárných účinků.
Lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 4 gramy vlákniny, žádný tuk, cukr ani bílkoviny. Dále v ní najdete 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K. Díky antioxidantům dokáže posílit obranyschopnost těla. Půl lžičky skořice pozitivně ovlivní hladinu cukru v krvi, zažívání i imunitu. Vyšší dávky prospějí srdci, u diabetu, rakoviny i neurodegenerativních onemocněních.
Skořice má vysoký obsah antioxidantů
Vědci dodnes ve skořici identifikovali 41 ochranných sloučenin skořice. Zejména jde o polyfenoly, fenolové kyseliny a flavinoidy.
- Skořice chrání před poškozením volnými radikály,
- zpomaluje proces stárnutí,
- pomáhá v boji proti oxidačnímu stresu,
- pomáhá snížit množství různých symptomů a nemocí,
- omezuje množství oxidu dusnatého v těle, který se hromadí v krvi,
- snižuje hladinu lipidů, způsobující poruchy mozku, rakovinu a srdeční choroby.
Protizánětlivé účinky skořice
Skořice prokazatelně obsahuje více než 7 druhů flavonoidů účinných proti zánětům.
- Skořice snižuje otok a zánět,
- pomáhá při bolestech svalů, šlach a kloubů,
- pomáhá při vážných alergických reakcí,
- snižuje příznaky PMS.
Ochrana před infekcemi, bakteriemi a viry
- Skořice má přírodní antimikrobiální, antibiotické, antihoubové a antivirové účinky,
- esenciální oleje ve skořici posilují imunitu,
- pomáhá v boji proti škodlivým infekcím a virům,
- chrání proti různým bakteriím, které způsobují potíže v zažívacím traktu,
- extrakty ze skořice chrání před bakteriemi v ústní mikroflóře při zápachu z úst,
- antibakteriální ochrana před zubním kazem a ústní infekcí, jako afty,
- chrání pokožku před vyrážkami, alergickými reakcemi a infekcemi jako akné.
Pomáhá proti kvasinkovým houbám
- Skořice má silné antifungiální vlastnosti a brání tak vzniku plísní,
- zastavuje šíření candidy v trávícím traktu,
- reguluje hladinu cukru v krvi, která vede ke vzniku kandidy.
Skořice pomáhá při diabetu
- Skořice pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi,
- zlepšuje citlivost na hormon inzulínu,
- blokuje enzymy – alaniny, které umožňují cukru absorpci z krve,
- snižuje množství glukózy vstupující do krevního řečiště.
Chrání zdraví srdce i žil
- Skořice snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění, infarktu i mrtvice,
- snižuje vysokou hladinu škodlivého LDL cholesterolu a hladiny triglyceridů,
- snižuje vysoký krevní tlak,
- zrychluje krevní oběh, zabraňuje krvácení a tvorbě krevních sraženin,
- zlepšuje regeneraci tělesných tkání.
Ochrání náš mozek
- Skořice chrání před neurologickými poruchami, Parkinsonova a Alzheimerova choroba,
- chrání kognitivní funkce a zdraví mozku,
- aktivuje neuroochranné proteiny chránící mozkové buňky před mutací,
- snižuje negativní účinky oxidačního stresu,
- terapeutická pomoc u chorob souvisejících s neurodegenerativním věkem.
Snižuje riziko rakoviny
- Skořice díky antioxidantům chrání DNA proti poškození,
- zabraňuje buněčné mutaci a růstu rakovinných nádorů,
- obsahuje cinnamaldehyd, který zabraňuje růstu nádoru,
- podporuje sebezničení rakovinných buněk – buněčnou apoptózu,
- pomáhá zejména při rakovině tlustého střeva.
Skořice je přirozený konzervátor potravy
Skořice může být použita k uchování potravin. Má antibakteriální schopnosti a působí jako antioxidant, díky čemuž lze použít jako konzervační prostředek potravin bez použití dalších chemických látek a umělých přísad. Podle studií si ovoce konzervované pomocí skořice udrží delší čerstvost a přirozenou barvu.
Foto: Freepik