Ať už jste nadšenými kuchaři, nebo jen rádi ochutnáváte různé dobroty, určitě víte, že pšeničná mouka se přidává do obrovského množství potravin. To je důvod proč většině z nás zatrne, když lékař doporučí bezlepkovou dietu. Regály v obchodech s bezlepkovým označením nabízejí jen skromný sortiment, a proto je dobré se naučit, čím obilí nahradit. Vaření a pečení se tak budete učit znovu od základů, ale výsledek stojí za to.
Speciální mix
Univerzální mouka, pomocí které zahustíte omáčky a zároveň upečete perfektní bábovku, se označuje různými jmény. Hlavním údajem na obalu by měl být piktogram přeškrtnutého klasu. Průmyslově jsou takto zpracovávány různé mixy, vytvořené například z rýžové mouky, škrobů a dalších pojiv. Připravená směs ušetří spoustu práce, avšak cena se pohybuje výše.
Rýžová mouka
Jemná sypká mouka, jako stvořená pro koláče, nadýchané dorty a další dezerty. S pomocí rýžové mouky připravíte perfektní domácí bezlepkové knedlíky, které už nikdy nenahradíte lepkovými. Při vytváření těsta budete potřebovat velkou dávku trpělivosti, protože rýžová mouka se velice rychle přilepí na vše kolem.
Kukuřičná mouka
Kukuřičná mouka je zvláštní svou výraznou chutí. Některým zachutná hned a jiní ji nemůžou přijít na jméno. Výborně se hodí pro mexická jídla, jako jsou kukuřičné lupínky a tortilly, jelikož se při přípravě těchto jídel nečeká žádné kynutí. Naopak použití na knedlíky, či dort je dost riskantní. Pokud se dílo povede, pochoutka nese nažloutlý odstín a kukuřičné aroma.
Bramborový a kukuřičný škrob
Pro zahuštění velkého objemu omáček bude vždy potřeba jíška z bezlepkové mouky a másla. Občas se ale jako příloha podává sladkokyselá nebo například sýrová omáčka. V tom případě postačí rozmíchat lžičku škrobu ve vlažné vodě a za stálého míchání vlít do omáčky. Doplníte tak velmi chutně, dietně a navíc bezlepkově každé jídlo.