Maliny jsou velmi chutné, obsahují málo cukru a našemu zdraví jsou velmi prospěšné. Přečtěte si ty hlavní důvody, proč si dát maliny klidně každý den.
Pokud máte rádi ovoce a snažíte se zdravě stravovat, maliny působí na naše zdraví velmi blahodárně. Přispívají k prevenci celé řady chorob. Jsou vhodné i pro diabetiky, pro lidi, kteří se snaží zhubnout, nebo si hlídají štíhlou linii, anebo pro pacienty s oslabenou imunitou. Jaké jsou pozitivní účinky malin?
Regulace zažívání a stimulace metabolismu
Maliny jsou vhodné při dietě i zdravém stravování. Obsahují hodně vlákniny, stimulují metabolismus, upravují trávicí potíže, jsou močopudné, jsou prevencí zánětů močového měchýře a ledvin. Díky obsahu tříslovin čistí střeva a krev.
Pro diabetiky
Maliny nám pomáhají s regulací cukru v krvi, a proto jsou vhodné i pro diabetiky, zejména u cukrovky II. typu. Obsahují ovocný cukr s nízkým glykemickým indexem s GI kolem 40. Jsou pro tělo skvělý zdrojem přirozeného cukru. Díky malinám si udržíte i štíhlou linii.
Posílení imunity
Maliny jsou plné blahodárných látek. Obsahují vitaminy skupiny B a C, E i K, čímž prospívají imunitě. Nechybí ani riboflavin, kyselina listová a pantotenová. Jsou prevencí různých nemocí, pomohou nám při nachlazení a oslabené imunitě. Z minerálů obsahují hlavně draslík, hořčík, vápník či fosfor. Díky zinku fungují jako účinné afrodiziakum a jejich konzumace navíc usnadňuje průběh porodu.
Pro oči a cévy
Maliny obsahují í dostatek provitaminu A, který prospívá očím. Pomáhají při šerosleposti a zákalech očí. Vyšší množství rutinu posiluje cévy a zlepšujte jejich funkčnost. Flavonoidy regulují hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi a snižují vysoký krevní tlak. Kromě toho podporují i zdraví pokožky, vlasů a nehtů.
Protirakovinné účinky
Podobně jako i další druhy bobulovin, jsou maliny bohaté na antioxidanty, se schopností v organismu neutralizovat volné radikály. Napomáhají chránit buňky před poškozením a zabraňují mutaci a aktivaci rakovinových buněk.
Na co si dát pozor
Dejte si pozor, pokud vám chybí minerály. Na maliny i ostružiny si dejte pozor, pokud máte nízkou hladinu minerálů a musíte si hlídat jejich dostatečný příjem. Obsahují tanin, který může způsobit sníženou schopnost absorpce vápníku, železa a hořčíku z potravin. Může také negativně ovlivnit vstřebávání některých léků, například sedativ a antidepresiv.
Foto: Freepik