Pankreas neboli slinivka břišní je součástí trávicí soustavy. Tato žláza mezi žaludkem a páteří vytváří inzulín a další hormony i pankreatické šťávy pro trávení.
Pozor na záněty
Slinivka slouží k trávení přijaté potravy. Pokud se poškodí, může dojít k rozvinutí cukrovky, protože uvolňující se inzulín a glukagon regulují hladinu krevního cukru. Akutní zánět slinivky poznáte podle bolestí břicha a zvracení. Může skončit i smrtí. U chronické pankreatitidy hrozíkromě diabetu i rakovina slinivky.
Životní styl při péči o slinivku
Zapomeňte na hektický životní styl a stres, vynechejte alkohol i kouření a tuky. Se slinivkou souvisí i kardiovaskulární onemocnění, nadváha a obezita. Musíte dodržovat dietní jídelníček, nehřešit ve fast foodu a cukrárně, jíst pravidelně 5 až 6 menších porcí, dbát na dostatek pohybu, relaxace i spánku.
Vhodné potraviny
Volte potraviny, které mají protizánětlivé účinky a podporují trávení. Vhodné jsou probiotické potraviny, česnek, borůvky nebo tmavé hroznové víno bez pecek. Vhodné jsou kompotované třešně a švestky a luštěniny v nálevu.
Maso
Vyhněte se smaženému a grilovanému masu, uzeninám, tučnému masu, hovězímu, vepřovému a jehněčímu. Volte libové kousky. Nepoužívejte průmyslově zpracované maso obsahující steroidy, růstové hormony a antibiotika. To se hlavně vyskytuje u hojně doporučovaných a konzumovaných kuřat a jiné drůbeže. Vsaďte proto na maso z domácích a farmářských chovů.
Mléčné výrobky
Smetana a smetanové omáčky jsou těžce stravitelné. Omezte smetany s vyšší tučností, tučné zakysané smetany a mléčné výrobky. Volte ty s obsahem tuku do 3 %, nízkotučné a polotučné tvarohy, čerstvé sýry a kysané mléčné výrobky.
Cukry
Nadměrná konzumace cukru vede k zánětu slinivky břišní i rozvoji cukrovky. Vyhněte se sladkostem, bílému pečivu i kečupu. Sledujte obsah cukru v potravinách. Stačí vám čerstvé ovoce.
Tuky
Nadměrná konzumace tuků vede k fibróze a postižení žlázové tkáně. Používejte kvalitní tuky a jen v omezené míře. Dbejte na celkovou změnu jídelníčku.
Zelenina, který nadýmá
- zelí
- cibule
- česnek
- pórek
- kedlubny
- papriky
Foto: Shutterstock