Pečivo, a především chléb, patří do našeho běžného denního života. Jestliže jste jedním z těch, kteří si ho rádi dopřávají ráno ke snídani, ke svačině, ale nepohrdnou jím ani k večeři, určitě by vás zajímalo, jak ho správně rozmrazit. V dobrém chlebníku sice pečivo vydrží déle, ale mrazák vám poskytne jistotu na delší čas.
Rozmrazování celého chleba
Jestliže si přejete rozmrazit celý bochník, nechte jej na pokojové teplotě. Ideálně jej ponechte v sáčku a vyčkejte přibližně tři až čtyři hodiny. Kontrolujte pytlík, a jakmile se začne rosit, otočte jej nebo vyměňte za nový. Pokud vlhkost necháte působit, bude chléb mokrý a mohl by dříve zplesnivět.
Více plátků
Než čerstvý chléb vložíte do mrazáku, je lepší jej nakrájet na plátky. Nebudete tak muset rozmrazit celý chléb najednou a znovu ho vracet do mrazáku. Opakované rozmrazování by chléb znehodnotilo. Pečivo je pak vysušené a bez chuti. Plátky se vám od sebe podaří oddělit nožem nebo vidličkou a zbytek pečiva můžete nechat i nadále v mrazáku. Chléb uvnitř uchovávejte v pytlíku nebo krabičce.
Jak rozmrazit
Jakmile budete chtít pečivo rozmrazit, vyjměte jej z pytlíku a rozložte plátky na talíř tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Nepoužívejte plastové nádobí ani igelitové pytlíky. Chléb by měl při rozmrazování volně dýchat. Plátky mohou být rozmraženy volně, ale potrvá to delší čas.
Použijte mikrovlnnou troubu
Chléb by měl být po rozmrazení v mikrovlnné troubě měkký, voňavý a teplý. Na spotřebiči vždy hledejte program, který je šetrnější a určený přímo k tomu, aby potraviny postupně rozmrazil, nikoli rovnou ohřál. Pokud zvolíte program, který je k ohřívání, mohl by se chléb vysušit a ztvrdnout.
Použijte toustovač
Pokud nemáte mikrovlnnou troubu, lze využít také jiných spotřebičů, jako je například toustovač. Tenké plátky se do něj snadno umístí a rovnou si chléb můžete zapéct s dalšími ingrediencemi a vytvořit si tak chutnou snídani.
Foto: Freepik