Vyrobte si doma vlastní droždí a už vám nikdy nebude chybět

Domácí pečení může být domácí od samotného základu. Už jste někdy přemýšleli nad tím, jak vyrobit domácí droždí? Můžete jej stále množit a mít v lednici při ruce. Poradíme vám, jak na to.

Droždí za pár drobných

Kolikrát se nám stalo, že jsme měli chuť upéct koláče, uvařit ovocné knedlíky nebo nás v 9 večer přepadla hříšná touha na pizzu? Otevřením lednice zjistíte, že všechno doma máte, kromě jedné základní kostičky. Chybí vám droždí. Ačkoliv nestojí ani desetikorunu, v ledničce jej pravidelně nemáme a musíme na něj myslet s dostatečným předstihem. Nezřídka se stává, že se oblíbené dobroty musíme vzdát, protože pro droždí večer do obchodu nepojedeme.

Co jsou to kvasnice

Kvasnice jsou živým organizmem. Buňky druhu saccharomyces cerevisiae jsou velké asi 6 tisícin milimetru a v 1 cm droždí bychom jich napočítali asi 10 miliard. Jak už název napovídá, potřebují ke svému množení cukr. Smícháním kvasnic, cukru a mouky začne přeměna na alkohol a produkce oxidu uhličitého. To jsou právě ony potřebné bublinky do těsta. Sladké ani slané moučníky se bez nakynutí neobejdou.

Výroba domácího droždí z jablka

Kvasinky si můžete doma namnožit. Stačí rozkrájené nebo nastrouhané jablko zalité sklenicí vody. Po dvou dnech na kuchyňské lince je v tekutině kvasinek dostatek. Smíchejte s hrnkem mouky a po půl hodině máte připravené domácí droždí k použití.  

Výroba droždí z piva a brambor

Další metodou, jak vyrobit droždí je uvaření půl kilogramu brambor. Poté je rozmačkáte. Ve vodě rozmícháte lžíci cukru a promačkáte s brambory na kaši. Přidáte 50 ml piva a necháte směs 24 hodin na teplém místě.

Vyrobte bratříčky

Z jedné kostky kvasnic můžete vyrobit mnohem větší množství a nemusíte běžet do obchodu pro další. Smíchejte ty kvasnice, které máte s půl kg uvařených brambor, přidejte 50 g cukru a stejné množství mouky. Nechejte na teplém místě alespoň 3 hodiny. Pak uchovávejte v lednici a po dobu 5 dní, můžete odebírat potřebné množství. Poslední kousek použijte k výrobě nové dávky. Tak budete mít droždí neustále při ruce.

Foto: Freepik

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments