Nejen chemie v jídle. Problémem jsou i nejrůznější náhražky jídla a přimíchávání levnějších složek a alternativ do základních potravin. Na které potraviny si dát pozor a jak falešnou potravinu odhalit?
Odvěké falšování potravin
Koupíte balíček nebo krabičku s oblíbenou potravinou a ani vás nenapadne, že by se mělo uvnitř skrývat něco jiného. Pozor však na to, že falšování potravin je celosvětový problém a praktiky výrobců jsou stále propracovanější.
Touha po vyšším zisku žene producenty potravin od nepaměti k nejrůznějšími přimíchávání a nahrazování potravin levnější alternativou.
Potraviny, které se nejčastěji pančují
- Med – nejčastěji ředěná potravina, obsahuje příměs melasy, dextrózy nebo kukuřičného sirupu. Zahušťován bývá škrobem.
- Ovčí, kozí sýry – bývají nastavované kravským mlékem.
- Sýr v hotových jídlech – bývá zaměněn za alternativu s rostlinným tukem (namísto tuku mléčného).
- Koření – obsahují nepovolená barviva, náhražky deklarovaného koření kořením levnějším.
- Kečup – snižuje se obsah rajčat a rajčatové sušiny.
- Olivový olej extra panenský – už 10 % extra panenského olivového oleje znamená, že balení může být označeno nálepkou extra panenský olivový olej.
- Olivový olej – některé olivové oleje jsou míchány s olejem řepkovým.
- Uzeniny – snadno falšovaná potravina, vždy sledujte podíl masa. Pozor na výrobky s masným separátem s vysokým podílem vody zahuštěné sójou, škrobem.
Jiný trh, jiný spotřebitel
Nešvarem, zejména na poli evropského trhu, je stejné balení potravin s různým obsahem a složením uvnitř. Například potravina, která je určena pro německý trh má jiné složení než potravina určená pro trh český nebo polský. Navenek jsou však obaly totožné.
Jak odhalit falšované potraviny
Jedinou možností, jak odhalit falšované potraviny, je pečlivé čtení etiket výrobků. Ačkoliv to zpočátku znamená velkou práci, brzy odhalíte potraviny, které pak budete kupovat častěji, nákup se zautomatizuje.
Další možností je zaměřit se na výrobky v bio kvalitě a od prověřených producentů.
Foto: Pixabay