Experti na bezpečnost potravin varují před tím, co byste při domácím pečení nikdy neměli dělat

Pamatujete si, když vám babičky říkaly, že nesmíte ochutnávat syrové těsto, nebo vás bude bolet břicho a onemocníte? Sice neměly k ruce odborné poznatky, ale od pravdy nebyly vůbec daleko.

Lidé mají tendenci při přípravě pokrmů ochutnávat. A ve většině případů je to ku prospěchu věci. Jen tak totiž můžete připravit jídlo v nejlepší možné podobě. Bohužel mnozí ochutnávají i syrové těsto. Vůně skořice, medu nebo muškátového oříšku je pro řadu lidí neodolatelná.

Problém s vejci

Jenže ochutnávky při pečení se opravdu nehodí a je třeba počkat až na výsledný produkt. Rizika jsou totiž vysoká a v některých případech mohou být i smrtelná, varují odborníci. Ohrozit vás může salmonela nebo bakterie E.coli.

Nacházejí se v syrových vejcích, které jsou součástí prakticky veškerého pečení,” uvedla výživová poradkyně Lindsay Maloneová pro magazín Medical Daily. Dodala, že kdykoliv konzumujete vejce v syrovém stavu, riskujete přinejmenším salmonelu, tedy velmi závažné onemocnění, které může mít celoživotní následky.

Syrové těsto dokáže být velmi zrádnou surovinou, která by se v žádném případě neměla ochutnávat. / Foto: Freepik

Mouka je zrádnou surovinou

Nejsou to ale jen vejce, co v syrovém těstu může způsobit problémy. Studie ukázaly, že mouka je někdy infikována škodlivými bakteriemi, zejména potom nechvalně proslulou E.coli. Mouka se totiž vyrábí ze zrnek pěstovaných na poli. Zde může dojít k jejich kontaminaci výkaly živočichů. Při výrobě mouka neprochází žádnou další úpravou, která by kontaminaci dokázala odstranit.

Mouka je syrový produkt, což si mnozí neuvědomují. Neprochází žádným tepelným zpracováním. Je proto třeba s ní zacházet, jakoby to bylo syrové maso,” uvedl specialista na bezpečnost potravin Benjamin Chapman. Zdrojem kontaminace se podle něj může stát také nepasterizované mléko.

Mytí rukou

Pokud máte děti, které vám pomáhají při pečení, měli byste dohlédnout na to, aby si nevkládaly prsty do úst. Třeba je ani nenapadne těsto ochutnávat, ale mohou se ho náhodou dotknout. Mezi nejzranitelnější skupiny přitom patří právě děti a potom starší osoby a lidé se sníženou imunitou.

Před a po manipulaci s vejci a moukou byste si měli vždy umýt ruce a také očistit kuchyňskou desku. Vejce je třeba držet v chladu lednice a mouku skladovat oddělenou od hotových jídel.

Pokud si říkáte, že jste v dětství těsto neustále ochutnávali a nic se vám nestalo, měli jste prostě jen štěstí.

Foto: Freepik

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments