Dejte si každý den jablko a nebudete potřebovat lékaře. Pořekadlo, ve kterém je mnoho pravdy

Víte, proč jíst denně jablka? Jablka prokazatelně snižují krevní tlak, hladinu škodlivého LDL cholesterolu, čistí střeva, podporují metabolismus, posilují imunitu, srdce, krevní oběh a udržují zdravé dásně. Opravdu jsou tak zázračná?

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejužívanější ovoce u nás. Jablka jsou dostupná a chutná a mimořádně zdravá. Poskytují mnoho vitaminů a dalších živin nezbytných pro správné prospívání organismu. Zkuste však pečlivěji vybírat, na kterých jablcích si pochutnáváte. Sázejte na ta jablky, která byla vypěstovaná u nás v Česku.

Tuzemská jablka

Tuzemská jablka, nejlépe z biologického neboli integrovaného zemědělství, neobsahují tolik škodlivých látek z postřiků, které se v zahraničí hojně využívají, aby byla pěkná a dlouho čerstvá. Chemikálie se vstřebávají do slupky i dužiny. U jablek z dovozu omyjte teplou vodou slupku. Pokud ji oloupete, zbavíte se i vitamínů. Slupka je totiž plná cenných živin. Krátké přepravní vzdálenosti domácích jablek minimalizují ztráty cenných a výživných látek obsažených v jablkách.

2 jablka denně pro zdraví a vitalitu

Už 2 jablka denně udrží tělo zdravé a vitální, vzpruží metabolismus a dodají živiny pro obranyschopnost těla. Slupka je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo. Celé jablko dodá draslík pro přenos nervových podnětů, správnou funkci ledvin a činnost svalů. Vynikají obsahem vitaminu C, který chrání imunitu, bioflavonoidy a rostlinnými ochrannými látkami.

Ochrana proti chorobám

Jablko hlídá hladinu škodlivého LDL cholesterolu, krevních tuků a koncentraci škodlivin, jako je olovo a rtuť. Jablečná vláknina pektin na sebe váže toxiny a odplavuje střevy z organismu pryč. Škodlivé tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech brání vinany, soli kyseliny vinné.

Hydratace

85 % jablka tvoří voda, proto můžete konzumaci jablka zařadit do pitného režimu. Společně s vlákninou přijmete vodu plnou antioxidantů, fytonutrientů a vitaminů.

Zasytí a dodají energii

Velké jablko má 115 kcal, 30 g sacharidů a 5 g vlákniny. Cukry nám dodají okamžitou energii, která se pomalu uvolňuje. Dejte si ár jablečných plátků před jídlem a méně toho sníte. Jablka mají nízký glykemický index a na déle zasytí.

Zdravé trávení

Pektin je prebiotikum pro přátelské střevní bakterie. Přispívá k lepšímu trávení a obnovuje pravidelnost střevních pohybů. Rozpustná vláknina snižuje hladinu cholesterolu a společně s antioxidanty bojuje proti vysokému krevnímu tlaku.

Mozek v kondici

Jablka v každodenním jídelníčku pomáhají chránit nervové buňky před oxidačním stresem. Snížíte tak rizika některých onemocnění jako je Alzheimerova choroba.

Foto: Shutterstock

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments