Pouhým zalitím instantní bramborové kaše dokonalá pochoutka nevznikne. Naučte se správnou přípravu oblíbené pochoutky. Prozradíme vám, jak připravit dokonalou bramborovou kaši.
Oblíbená bramborová kaše
Měli jsme ji rádi už na základní škole, kdy nám ji kuchařky připravily z prášku a skvostně navlnily po talíři. Obliba bramborové kaše neklesá ani v dospělém věku, a to dokonce v případě, že ji neumíte připravit tak perfektně, jako šéfkuchaři. Co se asi stane, až si triky na přípravu osvojíte? Obyčejné brambory už nikdo chtít nebude!
Co je nutné pro přípravu dokonalé bramborové kaše
Nepodceňujte výběr brambor. Ty na kaši musí mít varný typ C a být od prověřeného pěstitele. Pak se vám podaří kaše bez hrudek, ale zároveň dostatečně krémová a pevná. Brambory po oškrábání několikrát propláchněte studenou vodou, abyste odstranili co nejvíce škrobu. Je vhodné pokrájet je spíše na menší kousky.
Jak správně připravit bramborovou kaši
Z 1 kg brambor (váha v neočištěném stavu) připravíte kaši pro 4 osoby. Vařte je ve větším množství vody, vkládejte je do vroucí vody se solí. Doba varu je přibližně 20 minut, brambory se budou po propíchnutí vidličkou ve vodě rozpadat.
Odlijte přebytečnou vodu a brambory přikryjte pokličkou. Zahřejte si 1 hrnek mléka a vezměte na pomoc ruční šlehač. Nejprve prošlehejte samotné brambory. Poté postupně zašlehávejte horké mléko. Až nakonec přidejte 1/3 másla a asi 100 g smetany ke šlehání. Nechejte rozpustit a promíchejte.
Bramborová kaše ještě skvělejší
K hotové bramborové kaši můžete přidat parmazán nebo ji smíchat s prolisovaným česnekem či osmahnutou cibulkou. Oblíbené jsou bramborové kaše se zeleninou. Můžete je smíchat s vařenou mrkví, vařeným celerem, sterilovaným hráškem, špenátem nebo vařenou brokolicí. Celer a mrkev můžete vařit společně s bramborami.
Foto: Shutterstock