Nemůžete zhubnout? Nesvádějte to na geny, na vině je typ stravy

Je zřejmé, že můžeme zdědit třeba barvu očí a vlasů, tvar obličeje či postavy. Také se často domníváme, že se dědí i sklon k tloustnutí a jde o genetickou záležitost. Nejnovější výzkum to ale razantně odmítá. Nesvádějte to na geny, nemají s tím nic společného. V čem studie spočívá a jak to dokazuje?

Tisíce z nás se trápí tím, že nemůže zhubnout a sní o štíhlé postavě. Svádíme to na to, že to máme v genech a zdědili jsme to po matce či po otci. Geny jsou v tom ale podle studií zcela nevinně. Nehrají roli v hubnutí ani přibírání. Jak je uvedeno na independent.co.uk, geny za to nemohou a za neschopností zhubnout stojí hlavně stav naší střevní mikroflóry a samozřejmě pravidelný pohyb.

Změny střevní mikroflóry

Vědci na Kings College v Londýně ve své studii zkoumali, jak střevo zpracovává a ukládá tuk, jak fungují chemické reakce ve střevech ovlivněné skladbou jídla a jak se pak tuk rozvíjí či ukládá v těle. Studie se zúčastnilo 393 dvojčat, celkem tedy 786 lidí. Výzkumníci našli ve vzorcích stolice biomarkery související s nárůstem viscerálního tuku v pase. Po analýze molekul dospěli k závěru, že genetika ovlivnila přírůstek hmotnosti jen z části. Environmentální faktory mají mnohem větší vliv na tloustnutí.

Foto: Shutterstock

Stačí změnit stravu

Jen 17,9 % procesů ve střevech by mohlo souviset s dědičnými faktory. Celkem 67,7 % procesů ve střevě způsobil typ diety či stravy. Autor studie publikované v časopise Nature Genetics Dr. Jonas Zierer doufá, že studie pomůže při vývoji léčby obezity, které při změně střevního prostředí lze lépe čelit. Stačí změnit stravu a tím i mikroby ve střevě. Vedoucí výzkumné skupiny Kings College v Londýně profesor Tim Spector doplňuje, že tisíce chemikálií, které tvoří střevní mikroby v závislosti na druh jídla, lze ovlivnit a můžeme používat potravu jako lék. Tloustnutí neovlivňují jen geny.

Studie bourá i mýty o sacharidech

V dubnu proběhla studie v nemocnici St Michael v Torontu. Podle jejího výsledku konzumace těstovin jako součást výživné stravy může pomoci zhubnout. To ale bourá tvrzení, že bychom měli vyloučit sacharidy ze stravy, abychom mohli zhubnout.

Foto: Shutterstock

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments