Vaření na několik dní předem a rychlé ohřátí jídla vám může způsobit otravu. Některé potraviny totiž nejsou vhodné pro opakovaný ohřev. Kromě toho, že ztratí chuť, můžete si zadělat i na zdravotní problémy, jak upozorňuje web NDTV.
Uvařeno do zásoby
Uvaření většího počtu hotových jídel se jeví jako dobré řešení, zvlášť v případě, kdy máte menší děti a přicházíte domů po páté hodině odpolední nebo později. Vařit denně teplou večeři je časově náročné, proto sáhnete po jídle, které jste si připravili o víkendu a jen jej ohřejete. Dávejte však pozor nejen při skladování, ale i při ohřívání. Jsou pokrmy, které je nebezpečné znovu ohřívat.
3 důvody, proč neohřívat potraviny
- Ztráta původní chuti.
- Ztráta výživových hodnot.
- Riziko rozmnožení mikroorganizmů.
Je zřejmé, že třetí riziko je tím nejzávažnějších. Přitom nezáleží na tom, jestli budete opětovně ohřívat pokrm na sporáku, v mikrovlnné troubě, v pečící troubě nebo dokonce v páře.
Vždy na čerstvém oleji
Máte plnou pánev oleje a je vám líto olej vylít? Říkáte si, že ve fritovacím hrnci se olej používá taky několikrát? Pak si drobnou úsporu dobře rozmyslete. Ohřívaný olej produkuje nebezpečné mastné kyseliny, ty ohrožují metabolismus a mohou podpořit nádorové bujení.
Celer je karcinogenní
Pozor na ohřívání celeru, a to v jakékoliv podobě. I kdybyste měli celer v zeleninové polévce v malém množství, při jeho ohřívání se v celeru tvoří karcinogenní látky.
Ohřívané houby ublíží trávícímu systému
Pokrmy z hub není možné ohřívat, protože na ohřáté houbě si příliš nepochutnáte. Ztráta chuti ale není jediným problémem. Bílkoviny v houbách se po ohřátí stávají velkým problémem pro váš žaludek a trávící trakt, vytváří totiž škodlivé sloučeniny. Ohříváním se mohou stát přímo jedovaté.
Špenát plný dusitanů
Ohříváním špenátu, nebo příliš dlouhou přípravou, se prospěšné dusičnany mění v problematické dusitany. Špenát neohřívejte a vařte pouze krátkou dobu.
Toxická vejce
Velká výstraha platí pro ohřívání vajec, bez ohledu na to, v jaké podobě jsou připravena. Ohřívaná vejce naměkko, natvrdo, omelety nebo volská oka jsou po ohřátí toxická.
Brambory jsou rizikem při opětovném ohřívání
Brambory můžete přihrát jednou nebo z nich připravit pečené či opékané brambory. Opakovaným přihříváním se však v bramborech začne objevovat toxický akrylamid.
Rýže plná bakterií
Je známo, že se v syrové rýži ukrývá bakterie, kterou není možné zničit varem. Jakmile není uvařená rýže ihned spotřebována, hrozí rozmnožení bakterie v teplém prostředí. Čím déle je rýže ponechána na sporáku nebo čím častěji je ohřívána, tím větší šanci má bakterii k rozmnožení.
Základní pravidla pro skladování potravin
- Uvařené jídlo dejte do lednice nejpozději do 2 hodin.
- Jídlo ohřívejte pouze jednou.
Foto: Shutterstock