Bez rozinek si mnozí neumí představit tvarohové buchty nebo třeba vánočku, o to oblíbenější jsou v případě, kdy se nechají namočené v rumu. Věděli jste ale, že výhodou rozinek není jen jejich pestré využití, ale i sladká chuť a skutečnost, že jsou plné důležitých a cenných látek?
Pestrý obsah (ne)obyčejných rozinek
Hned na úvod bychom měli vyzdvihnout pestrý obsah rozinek, které se na první pohled tváří obyčejně, mohou nám toho ale poměrně dost nabídnout. Rozinky jsou sušené plody vinné révy, neboli hroznového vína, od něhož se nadále odvíjí jejich zkrácený a lidově používaný název.
Co rozinky obsahují:
- vitamín A
- vitamín B1
- vitamín B2
- vitamín C
- železo
- draslík
- vápník
- vláknina
Můžete je mlsat bez výčitek
Výhodou slaďoučkých rozinek je skutečnost, že nejsou tučné a naše tělo je dokáže snadno strávit. Pokud se snažíte stravovat zdravě nebo třeba chcete zhubnout a této skutečnosti jste upravili svůj jídelníček, pak si na nich můžete pochutnat prakticky bez výčitek. Je rozhodně lepší slupnout hrstičku rozinek, nežli půlku tabulky přeslazené čokolády, která by napáchala daleko více škody.
Dodají vám energii
Mnozí sportovci sází na rozinky před tréninkem, kdy si potřebují dodat energii. Skutečnost se má tak, že energie získaná z rozinek se do našeho těla uvolňuje postupně, takže vám energie vydrží mnohem déle, nežli kdybyste slupli třeba čokoládu nebo nějakou sladkou tyčinku. Vsadit na ně můžete i v případě, kdy se třeba budete cítit unavení po ránu, až se budete chtít nastartovat.
Jak vybrat správně?
Nejsou rozinky jako rozinky. Na pultech v obchodě se můžete setkat s rozinkami, které přišly do styku s oxidem syřičitým, což je alergen, který se stará o udržení barvy sušených plodů. Raději si tedy kupujte rozinky nesířené a když už si koupíte sířené, před konzumací je alespoň propláchněte v čisté vodě.