Období sněhové pokrývky se neodvratně blíží a je nejvyšší čas vytvořit si v mrazáku zásoby. Maso a zeleninu není třeba skladovat dopředu, protože je seženete v obchodě i v zimních měsících. Co naopak budete hledat marně, jsou různé druhy bylin ze zahrádky, které v nepříznivém počasí zahřejí v čaji, provoní koupel nebo dodají šmrnc různým receptům. Pokud nemáte zahradu nebo už veškeré byliny odrostly, podívejte se do nejbližšího obchodu a doplňte mrazák o tyto druhy.
Máta
Velmi aromatická rostlina najde své místo v kuchyni a koupelně. Pokud její listy natrháte do koupele, můžete si užít její silnou mentolovou vůni a protáhnout nosní dutiny. Stejně tak se dají listy zalít horkou vodou a podávat jako čaj, který pomáhá léčit nadýmání, trávící obtíže a průjmy.
Meduňka
Její listy jsou na pohled velmi podobné mátě, avšak její vůně a chuť je zcela odlišná. Odvar právě z této rostliny uvolňuje napětí, snižuje stres a dopřává svému uživateli pocit klidu a harmonie. Nejlépe vám poslouží jako čaj, těsně před spaním, kdy každého spolehlivě ukolébá. Stejně tak je možné bylinku pozřít při obědě nebo svačině, a to například jako ozdobu ke zmrzlině nebo jako doplněk pečeného masa na sladko.
Pažitka
Až si budete lámat hlavu s tím, co připravit k večeři, přijde k ruce krabička s nasekanou pažitkou. Její vůně není výrazná, a tak se jejím přidáním do jídla nedá nic zkazit. Ať už se rozhodnete pro polévku, pečené brambory nebo jen pečivo s máslem, pažitka oživí každou kulinářskou pochoutku.
Kopřiva
Většinu času je tato rostlina jen obcházena obloukem, aby nezpůsobila popálení. Pokud se však odhodláte ji natrhat, usušit a uvařit z ní hrnek čaje, počítejte s jejími blahodárnými účinky v oblasti zdraví. Její složení pomáhá vyplavovat z těla škodlivé látky a upravovat tělesnou hmotnost.
Mimo horký nálev je jednou z ingrediencí při výrobě domácí kopřivové nádivky nebo svěžího špenátu, který v zimě může přijít k chuti.