Mnozí považují pampelišku za otravný plevel, dívky si z ní pletou věnečky, slouží jako potrava pro zvířata a dá se s ní udělat čaj či med. Pampeliška pomáhá kloubům, hojí rány a má celou řadu léčivých, kosmetických a detoxikačních účinků.
Pampeliška má snad všechny výhody hořkých bylin. Podporuje trávení, pomáhá proti nadýmání a pocitu plnosti. Zvyšuje metabolické a detoxikační schopnosti jater, chrání naše ledviny a je vynikajícím diuretikem. Pampeliškový čaj je součástí detoxu.
Unikátní prospěšnost pampelišky
V kořeni pampelišky se nachází velké množství fytochemikálií, které působí jako antioxidanty a antikoagulanty, které snižují srážení krve. Kořen pampelišky podle výzkumů chrání játra a tkáně varlat potkanů, jestliže se užívá před ozařováním. Navíc chrání pokožku před stárnutím a slunečním zářením, pomáhá v boji s cukrovkou a některými typy rakoviny.
Co najdeme v pampelišce
Vařená pampeliška se používala na léčbu nemocí ledvin, otoků, kožních problémů, pálení žáhy a žaludečních obtíží. Také se používala k léčení horeček, cukrovky a průjmů. Pampeliška je skvělým zdrojem vitamínů A, C a K. Jeden šálek pampelišky obsahuje 112 % denní hodnoty vitaminu A, 32 % vitamínu C a 53 % vitamínu K. Tyto vitaminy podporují imunitní systém, udržují zdraví kostí a regulují srážlivost krve.
Jak použít pampelišku
Kořen se tradičně praží a konzumuje jako nápoj. Listy se přidávají do salátů, polévek i sendvičů. Dnes je dostupný i v kapslích, prášcích a extraktech. Pampeliška je jednou z nejméně problematických léčivých bylin. Obezřetnost se doporučuje jako u ostatních rostlin během těhotenství a kojení a její konzumace se nedoporučuje. Pampelišce se vyhněte, pokud máte alergii na ambrózii, sedmikrásky, měsíček a chryzantémy, protože budete alergičtí i na ni. Může snižovat účinnost antibiotik.
Jak si sušit kořen pampelišky
Kořeny pampelišky se dají sušit a skladovat až jeden rok. Po vyjmutí kořenů z půdy jej namočte na několik minut do vody a pak je řádně opláchněte, ať jsou zcela čisté. Kořeny nasekejte na malé kousky a pečte je v troubě na 200 °C asi 1 hodinu. Pak je nechte vychladnout, vložte do vzduchotěsné nádoby a používejte na přípravu čaje. Pampeliška má diuretické vlastnosti. Pijte 1 až 3 šálky denně.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline