Bakterie jsou všude okolo nás a je jich daleko více, nežli si možná myslíme. Některé jsou neškodné, jiné představují nepříjemné riziko a další nás dokonce mohou ohrozit na životě. Mezi nejčastější patří Listerióza, Salmonelóza a Escherichia Coli – tuto trojici si v dnešním článku společně představíme.
Listerióza
Listerióza představuje infekční onemocnění, nejčastěji ji najdete v mléčných výrobcích, které neprošly procesem pasterizace. Objevit se však může i v mase, nejrůznějších lahůdkách a dokonce i v zelenině, neboť listerióza se nachází v půdě a ve vodě. Bakterie roste při teplotách pohybujících se v rozmezí od 1 – 45 °C, může se tedy vesele množit i v ledničce. Pozor by si měly dát především těhotné ženy, pro které je listerióza velice nebezpečná.
Příznaky:
- bolest svalů
- horečka
- nevolnost
- průjem
Salmonelóza
Další velmi známá potravinová bakterie se jmenuje Salmonelóza, vyskytuje se především v mase, přičemž nejčastěji v kuřecím. Objevit se může i ve vajíčkách. Bakterie salmonelózy se ničí při teplotách nad 60°C, proto je důležité, aby nejen maso, ale i další rizikové potraviny byly pečlivě tepelně upraveny. Salmonelózu přenáší mouchy i hlodavci, kteří jí přenáší ze stolice nemocného.
Příznaky:
- průjem
- bolest břicha
- zvracení
- horečka
- dehydratace
Escherichia Coli
Do třetice všeho dobrého zmíníme bakterii zvanou Escherichia Coli. Zajímavostí je, že se Escherichia nachází v mikroflóře živočichů a to dokonce i v té naší. Existuje několik druhů této bakterie, až na jednu, konkrétně na formu E. coli 0157:H7, ostatní formy nejsou zdravotně nebezpečné. Bakterie Escherichia Coli se zničí tepelnou úpravou za použití teploty vyšší nežli 70°C.
Příznaky:
- průjem
- křeče v žaludku
- zvracení
Při závažném stavu:
- anémie
- selhání ledvin
- nízký počet krevních destiček