Občas není snadné rozeznat, které potraviny jsou zdravé a které ne. Obecně se chceme vyhnout některým potravinám, pokud chceme zhubnout a předcházet chronickým nemocem. Tyto potraviny jsou obecně nezdravé, i když je lze jíst střídmě.
Sladké nápoje
Přidaný cukr je jednou z nejhorších ingrediencí v moderní stravě. Zvláště škodlivé jsou sladké nápoje. Tekuté kalorie mozek nezaregistruje jako jídlo, máte hlad a přijmete více kalorií. Pozor i na agávový nektar nebo palačinkový sirup.
Většina ovocných šťáv
Ovocný džus, obzvláště z krabice a z koncentrátů, obsahuje velké množství tekutého cukru, jako sladké limonády. Doporučujeme jen občas v malém množství jen čerstvé šťávy z granátového jablka, borůvek a dalších bobulovin.
Pizza, bílé a bezlepkové pečivo
Většina komerčních pizz je z nezdravých ingrediencí, vysoce rafinovaného těsta a silně zpracovaného masa a má extrémně vysoký obsah kalorií. Stejně je to s bílým pečivem rafinované pšenice bez vlákniny a živin nebo bezlepkovým pečivem.
Sladké pečivo, sušenky, tyčinky, zmrzliny a cukrovinky
Většina pečiva, sušenek a koláčů je nezdravá, z rafinovaného cukru, rafinované pšeničné mouky a přidaných nezdravých trans-tuků. Nemají téměř žádné živiny, mnoho kalorií a konzervantů. Dejte si řecký jogurt, čerstvé ovoce a tmavou čokoládu.
Slazené snídaňové cereálie
Snídaňové cereálie jsou zpracovaná obilná zrna bez vlákniny a živin, jako je pšenice, oves, rýže a kukuřice, pražená, drcená, drcená, válcovaná i vločkovaná s velkým obsahem přidaného cukru, jako třeba bonbóny. Připravte si čerstvou ovesnou kaši.
Smažené, grilované a fritované jídlo a fast food
Smažení, grilování a fritování patří k nezdravým metodám vaření plné chemických sloučenin. Potraviny jsou bez živin, plné tuku a prázdných kalorií. Volte vaření, dušení, blanšírování a vaření v páře. Patří sem i hranolky a bramborové lupínky.
Nízkotučný jogurt a pokrmy
Nízkotučné jogurty mají málo tuku, ale moc cukru a přísad. Mají zničené probiotické bakterie, protože jsou pasterizované. Plnotučný bílý jogurt obsahuje živé kultury – probiotika, třeba řecký. Nízkotučné vysoce zpracované jídlo je plné aditiv.
Zpracované maso, uzeniny a tavený sýr
Zpracované a konzervované maso i uzeniny jsou plné konzervantů a chemikálií. Tavený sýr zase umělých přísad. Dejte si čerstvý sýr feta, mozzarella a tvarohové. Stejně je na tom většina vysoce zpracovaných potravin. Lepší jsou čerstvé suroviny.
Foto: Shutterstock, zdroj: WebMD
nebojte se pirati to vyresi
Růžičková, tak podle tebe se budeme chodit pást na louku a budeme žrát šťovík a kopřivy. Prdět ale nesmíme, aby jsme nezanechali uhlíkovou stopu, jinak z nás zelení teroristi udělají kompost.