Další výzkum dokázal pozitivní vliv kávy na játra. Studie od vědců z univerzit v Southamptonu a Edinburghu ve Velké Británii byla publikována v časopise BMC Public Health.
Na světě mnoho lidí umírá na cirhózu, virovou hepatitidu i hepatocelulární karcinom. Podle studie je nejvíce postiženou oblastí chorobami jater subsaharská Afrika, pak Střední a Jižní Amerika, východní Evropa a jihovýchodní Asie. Mezi rizikové faktory onemocnění jater patří nadměrná konzumace alkoholu, nadváha, obezita a cukrovka.
Nová studie kávy
Nová studie zjistila, že káva všeho druhu snižuje riziko chronických onemocnění jater, tukových onemocnění i rakoviny jater a úmrtí na chronické onemocnění jater. Největší účinek má pití 3 až 4 šálků kávy denně, a to i bez kofeinu. Káva z mleté kávy je prospěšnější než instantní káva, jak je uvedeno na medicalnewspoday.com. Dr. Talal Adha studii díky rozsahu označil za úžasnou. I když proběhly menší studie, které zjistily souvislost mezi zdravím jater a kávou, tato studie odhalila mnohem větší asociaci z velkého počtu pacientů.
Káva proti onemocnění jater
Autoři studie analyzovali zdravotní údaje britské biobanky zahrnující 494 585 lidí a sledovali je v průměru 10,7 let. Z toho bylo 384 818 konzumentů kávy a 109 767 konzumentů jako kontrolní skupina studie. Konzumenti kávy pili kofeinovou, bezkofeinovou, mletou a instantní kávu. Během studie vzniklo 3 600 diagnóz chronického onemocnění jater, objevilo se 5 439 případů chronického onemocnění jater nebo tukových onemocnění jater, 184 případů hepatocelulárního karcinomu a došlo k 301 úmrtím na chronické onemocnění jater.
Výsledky studie kávy
Ve srovnání s účastníky, co nepili kávu, bylo riziko chronických onemocnění jater konzumentů kávy o 21 % nižší, měli o 19 % nižší riziko vzniku chronického či tukového onemocnění jater, o 21% nižší riziko hepatocelulárního karcinomu a o 49 % nižší pravděpodobnost úmrtí na onemocnění jater. U lidí, kteří pili kávu z mletých zrn, bylo snížení rizika ještě větší. O 35 % u nich bylo nižší riziko vzniku chronického onemocnění jater nebo tukového onemocnění jater, o 34 % nižší riziko rozvoje hepatocelulárního karcinomu a o 61 % nižší riziko úmrtí na onemocnění jater.
Káva játrům pomáhá
Dr. Adha vysvětlil, že káva může pomoci v počátečních stádiích onemocnění jater, protože k jejich zánětu dojde v důsledku patogenu. Může zmírnit proces zjizvení u pacientů s cirhózou, pokročilým zjizvením i rakovinou jater. Nyní budou probíhat kontrolované klinické studie, které budou testovat různé molekuly kávy proti onemocnění jater. Vedoucí autor Dr. Oliver Kennedy tvrdí, že by káva mohla nabídnout potenciální preventivní léčbu chronických onemocnění jater.
Foto: Shutterstock, zdroj: medicalnewspoday.com