Zbytky chleba nevyhazujte do koše. V domácnosti ho můžete využít způsobem, který si zamilujete

Chlebem můžete zahustit pokrmy, zapékat jej, připravit lahodné topinky. Ano, známé triky, jak využít starý chleba. Ukážeme vám méně známé finty. Chleba můžete využít jako čistidlo nebo namísto pečujícího krému. Chlebem se v domácnosti zkrátka neplýtvá.

Chlebem není třeba plýtvat

Pamatujete na naše babičky, které nikdy chleba nevyhodily? Ano, měly slepice, králíky nebo jiné zvířectvo, které se do něj s chutí zakouslo. Co ale s postarším chlebem dnes? V panelákovém bytě? Možná vás překvapí, že kromě krmiva, uměly naše babičky a prababičky spotřebovat chléb jinak. Některé z tipů se vám jistě budou hodit.

Chleba jako čistidlo

Je čerstvě vymalováno a váš drobeček obtiskne mastnou ruku doprostřed pokoje. Než sáhnete po lécích na uklidnění, vyzkoušejte starší chleba. Ten dobře nasává mastnotu. Třením zdi střídkou chleba mastnotu odstraníte. Chlebem můžete přeleštit i lakovaný dřevěný nábytek nebo odstranit prach ze starého obrazu.

Chleba namísto vysavače

Máte plovoucí podlahu, linoleum nebo dlaždice? Pak se vám rozbitá sklenice roztříští na tisíce drobných kousků. Jestliže nemáte po ruce vysavač, krajícem chleba odstraníte střepiny bezpečně, a to včetně těch neviditelných.

Zakousněte se při krájení cibule

Také nesnášíte krájení cibule? Uslzené oči a kýchání není oblíbenou kratochvílí. Chleba vás nepříjemného štípání může zbavit. Krajíc tvrdého chleba si stiskněte mezi rty. Vytvoří se účinný štít, který na ploše zachytí dráždivé plyny z cibule. Pozor však na to, abyste přes krajíc v ústech na krájení cibule dobře viděli.

Foto: Shutterstock

Vánoční cukroví déle čerstvé

Ke kouskům vánočního nebo svátečního cukroví vložte plátek chleba a uložte společně v lednici. Zákusky zůstanou déle čerstvé. Trik pomáhá i uchovávat dorty nebo řezy s krémem.

Zjemnění chodidel

Máte potíže s popraskanými patami a už jste vyzkoušeli všechno? Jedno určitě ne. Namočte krajíc chleba do jablečného octa, přiložte na paty a oblékněte tlusté ponožky. Nechte působit přes noc a ráno se můžete těšit z dokonale hladké pokožky.

Light varianta polévky

Přehnali jste to se zásmažkou a teď máte polévku nebo omáčku příliš mastnou? Nevadí. Vložte do ní krajíc chleba a nechejte jej mastnotu odsát. Chleba pomůže i s připálenou rýží. Připečenou část rýže odstraňte a zbylý zápach nasají krajíce chleba položené na rýži.

Když máte i tak zbytky chleba, nakrájejte jej na kostičky a nechejte pár minut v horkovzdušné troubě. Krutóny do polévky vydrží dlouhé měsíce.

Foto: Shutterstock, Zdroj: BrightSide.me

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments