3 mýty o pečivu, kterým jste dodnes věřili. Je tmavý chléb opravdu zdravější? Budete překvapeni

Pro většinu z nás je pečivo základ snídaně, svačiny a často i večeře. Dokonce to může být oblíbená příloha k teplému jídlu. Kompletní vyřazení pečiva z jídelníčku je téměř nereálné, a dokonce to ani není vhodné. Obiloviny odpradávna tvořily základ našeho stravování.

Vybírejte celozrnné pečivo správně

Co se týká kalorické hodnoty bílého a celozrnného pečiva, jsou čísla téměř srovnatelné. Celozrnné pečivo ale obsahuje mnohem více vlákniny a má nižší glykemický index. Problém je ale v popisech jednotlivých druhů pečiva. Není mnoho těch, kteří se začtou do informací o složení výrobku a celozrnné pečivo si vyberou podle jeho barvy.

Čím tmavší, tím zdravější

Právě takové výrobky bývají často dobarvovány karamelem nebo jiným barvivem. Rovněž dejte pozor na označení vícezrnné, vital nebo fitness. Ani výrobky označené jako cereální nejsou tím pravým.

Co je celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo je pečivo vyrobené z celozrnné mouky. Obilné zrno není očištěné, mele se i s obalovou vrstvou. Právě obal zrna je bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály. Celozrnné pečivo musí obsahovat alespoň 80 % celozrnné mouky.

Celozrnné pečivo je dobrým zdrojem vlákniny, ta pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a ulevuje trávícímu traktu. Pozor však na to, že celozrnného pečiva nemůžete sníst libovolné množství. I zde je třeba kontrolovat kalorickou hodnotu.

Foto: Shutterstock

Do dietního plánu pečivo nepatří

Další z častých omylů. Pečivo má sice vysokou energetickou hodnotu, ale je dokonalým zdrojem komplexních sacharidů. Kdo sníží příjem sacharidů, bude ztrácet svalovou hmotu, ale tukové zásoby se příliš hýbat nebudou. Celozrnné pečivo je naopak výborným parťákem při hubnutí, protože má nízký glykemický index. Energie se vstřebává do těla postupně, pečivo nás zasytí na dlouhou dobu. Díky němu nemáme chuť na sladkosti a nepřepadá nás nekontrolovatelný hlad. Pečivo by v dietním režimu měly doplnit další zdroje komplexních sacharidů jako rýže, luštěniny, bulgur nebo pohanka.

Lepek je zlo, vyhněte se mu

Je pravdou, že v posledních letech roste počet osob, u kterých byla diagnostikována intolerance na lepek. Ti se musí klasickému pečivu a výrobkům z mouky vyhnout. Ostatní k tomu nemají nejmenší důvod, obiloviny do jídelníčku patří už odpradávna a stále by měly tvořit základ naší stravy.

Foto: Shutterstock, zdroj: Medical News Today

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments