Překyselení organismu je tichým civilizačním zabijákem. Pokud dokážete příznaky rozpoznat včas, můžete si výrazně prodloužit život

Hektický a neuspořádaný životní styl je jednou z hlavních příčin civilizačních nemocí, které lidstvo trápí stále více a které naši předci téměř neznali. Do civilizačních onemocnění se dle klasifikace řadí kdeco, ale poměrně opomíjeným problémem je překyselení organismu, které podle některých lékařů ani neexistuje.

Přesto však zejména špatné stravování složené z průmyslově vyráběných potravin způsobuje našemu tělu nemalé problémy. Ve chvíli, kdy se kyselá část obsahu žaludku vrací zpět do jícnu a dráždí citlivou tkáň, objevuje se jev, který je znám pod označením reflux. Ten může způsobovat nepříjemné pálení hrudní kosti, výraznou tvorbu slin či bolestivé polykání.

Co překyselené tělo způsobuje

Je známou pravdou, že kyselost v těle nepáchá nic dobrého, ba právě naopak. Má na svědomí záněty, stejně jako nejrůznější degenerativní onemocnění. Pochopitelně to neznamená, že se rozvinou hned. Zde více než kde jinde platí, že čas hraje proti vám. Čím déle budete žít nezdravě, tím pravděpodobněji vás problémy potkají.

Překyselení těla může způsobovat polypy, nádory, cysty, skvrny či kyselé krystaly. Všechny tyto fyziologické změny jsou mimo jiné výsledkem překyseleného organismu.

Projevy překyseleného organismu

Naše tělo nám naštěstí dává najevo, že už toho bylo příliš. Překyselení organismu se projevuje spíše nespecifickými příznaky, ale pokud se jich nahromadí více najednou, je třeba situaci řešit. A které to jsou?

  • pálení žáhy,
  • výrazné projevy akné,
  • ekzémy,
  • trvalá únava,
  • pocit nedostatku energie,
  • bolesti svalů, zad a hlavy,
  • špatný spánek,
  • svědění očí a nosu,
  • zácpa či průjem.
Pálení žáhy je jedním z nejčastějších projevů překyseleného organismu. / Foto: Shutterstock

Úprava jídelníčku

Upravit jídelníček tak, aby se tělo cítilo lépe, není nic zase tak složitého. Předně se vyhýbejte průmyslově zpracovaným potravinám všeho druhu, zejména potom sladkostem. Omezte také tučné maso a sýry. Zároveň do svého jídelníčku zařaďte více zeleniny a stravujte se pravidelně v menších porcích. Na nějakou dobu byste měli vysadit také alkohol a kávu. Pokud je to možné, přestaňte kouřit.

Každý den byste také měli kromě jiných tekutin vypít také dva litry neperlivé neslazené vody, která z těla vyplaví většinu škodlivin a je klíčová pro očistu organismu. Využít můžete také bylinek, které podporují sekreci žaludečních šťáv a uvolňují křeče trávicího systému.

Na závěr přidáváme seznam potravin, které jsou kyselinotvorné a měli byste se jim tak vyhýbat a naopak těch zásadotvorných, které vám v případě problémů mohou pomoci.

Potraviny podobného typu je třeba z jídelníčku nadobro vyřadit. / Foto: Shutterstock

Kyselinotvorné potraviny

  • maso (včetně ryb a mořských plodů), vnitřnosti a další masné výrobky,
  • těstoviny,
  • některé ořechy a semena,
  • obiloviny (včetně pečiva),
  • káva,
  • černý čaj,
  • alkohol,
  • sycené nápoje,
  • mléko,
  • ocet,
  • čočka.

Zásadotvorné potraviny

  • zelenina,
  • houby,
  • fazole,
  • sója,
  • ovoce,
  • mladý ječmen,
  • nesvařené mléko,
  • vaječný žloutek,
  • med,
  • hrozinky,
  • bylinné čaje,
  • zelené čaje.

Foto: Shutterstock, zdroj: Atlasbiomed, Healthline, Verywellhealth

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments