Raději nesnídejte, radí kardiolog. A když už, vyhýbejte se těmto pokrmům

Lékařský tým pod vedením vedoucího kardiochirurga ministerstva zdravotnictví Ruské federace Leo Bokeria provedl několik studií. Přináší novinky ve způsobu stravování, jak je uvedeno na amami.ru. Některé snídaně lékaři zcela zavrhují a tvrdí, že je lepší nesnídat, než si dát po ránu určité potraviny. Co určitě nejíst?

Klobásy, párky a uzeniny

Chutný, ale nezdravý produkt, v žádném případě však ne kvůli obsahu masa, ale kvůli přebytku škodlivých surovin a konzervantů. Například 50 gramů uzenin odpovídá malému párku, pár plátkům salámu či šunky, nebo velmi malému kousku slaniny. Už 150 gramů uzeniny denně zvýší riziko rakoviny slinivky o 57 %.

Sušené a kandované ovoce

Kandovanému ovoci je lepší se vyhnout, protože má přidaný cukr prokazatelně škodlivé účinky na zdraví. Ukládá se v organismu v podobě tuku a vede ke zdravotním problémům. Datle, fíky a další sušené ovoce obsahuje často mnoho přidaného cukru i pesticidy. Navíc je sušené ovoce často sířené a musí se před konzumací umýt. Vysoký podíl cukru, i když je v přirozené podobě, obsahuje i neproslazované sušené ovoce. Proto je dobré se jím nepřejídat.

Instantní kaše

Instantní kaše prochází speciálním zpracováním, uhlohydráty se přeměňují na škrob, který tělo rychle vstřebá. Instantní směsi mají vysoký obsah sodíku, málo vitamínů a minerálů a vysoký glykemický index. Budete mít po nich brzy hlad a chuť na sladké. Jsou chudé na bílkoviny, ale bohaté na glutamáty zvýrazňující chuť. Obsahují hodně cukru, tuku, soli, barviv, emulgátorů, regulátorů kyselosti, zahušťovadel a zvýrazňovačů chuti, což vede k poškození buněk, zánětlivým procesům, vysokému krevnímu tlaku i cholesterolu i vyššímu riziku cukrovky a obezity.

Foto: Shutterstock

Müsli

Snídaňové müsli prochází zvláštním zpracováním, dochází ke změně zrna a sacharidy jsou přeměněny na škodlivý cukr. Také müsli tyčinky obsahují nezdravé tuky a příliš mnoho kalorií. Oproti tomu ovesné vločky ke snídani mají schopnost předcházet podráždění žaludku kyselinou fluorovodíkovou, jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje metabolismus.

Tavené sýry

Tavené sýry procházejí velkým průmyslovým zpracováním a neobsahují vápník ani vitamíny. Při výrobě se sýry zahřívají na teplotu kolem 120 °C, což snižuje jejich výživovou hodnotu. Tavicí soli, které mají za úkol zajistit dobrou roztíratelnost sýrů, zvyšují obsah sodíku a fosforu, které nejsou pro zdraví ideální.

Ovocné šťávy a džusy

Mezi čerstvou šťávou a balenou šťávou je velký rozdíl. Džusy z koncentrátů obsahují mnoho konzervantů i cukru a minimum minerálů a vitamínů. Ovocné kyseliny obsažené v džusu nemají příznivý vliv na trávicí systém. Neznamená to ale, že byste se ho měli úplně vzdát. Čerstvě vymačkané ovoce je zdravé a šťáva z něj je plná vitaminů a minerálů. Nedávejte si ho však hned po ránu a dejte si pozor na vysoký obsah cukru.

Foto: Shutterstock, zdroj: amami.ru

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments