Přírodní prostředky, které ředí krev. Snadno tak zabráníte vzniku obávaných krevních sraženin

Tělo nás dokáže přirozeně chránit před krvácením. Schopnost srážení krve je většinou dobrá, ale někdy mohou být krevní sraženiny velmi nebezpečné.

Pokud máte nepravidelný srdeční rytmus nebo vrozenou srdeční vadu, podstoupili jste operaci srdeční chlopně, nebo máte jiné potíže, možná vám lékař předepsal léky na ředění krve. Tyto stavy a operace zvyšují šanci na vznik život ohrožujících krevních sraženin, které mohou způsobit srdeční infarkt nebo mrtvici. Léky na ředění krve snižují rizika tím, že snižují pravděpodobnost tvorby krevních sraženin.

Přírodní produkty na ředění krve

Některé potraviny pomáhají při ředění krve. Nikdy však neužívejte tyto přírodní léky místo léků na ředění krve na předpis nebo současně s léky na ředění krve na předpis, aniž byste si nejprve promluvili se svým lékařem, jak se píše na healthline.com.

Kurkuma

Kurkuma je koření, které dává kari pokrmům žlutou barvu a odpradávna se používá jako lidový lék. Jedna z jeho hlavních účinných látek, kurkumin, působí jako antikoagulant. Inhibuje koagulační kaskádové složky nebo faktory srážení, aby se zabránilo tvorbě sraženin.

Foto: Shutterstock

Kajenské papričky

Kajenské papriky mohou mít silný účinek na ředění krve díky vysokému obsahu salicylátů. Užívají se ve formě kapslí nebo jako mleté koření do jídla. Umí snížit krevní tlak a zvýšit krevní oběh.

Skořice

Druh skořice Cassia obsahuje kumarin, což je chemická látka, která v některých lécích působí jako silné antikoagulační činidlo. Umí snížit krevní tlak, anebo zmírnit záněty způsobené artritidou a jinými zánětlivými stavy. Pokud používáte skořici pro ředění krve, studie varují, že dlouhodobá konzumace skořice může způsobit poškození jater.

Zázvor

Zázvor obsahuje salicylát, přírodní chemikálii nacházející se v mnoha rostlinách. Salicyláty jsou odvozeny od kyseliny salicylové. Kyselina acetylsalicylová, synteticky odvozená od salicylátu a obvykle nazývaná aspirin, může pomoci předcházet mrtvici a infarktu. Potraviny se salicylátem, jako je zázvor, avokádo, některé bobule, jako třeba třešně nebo chilli mohou také zabránit srážení krve.

Foto: Shutterstock

Vitamín E

Vitamín E působí jako mírné antikoagulační činidlo. Má antioxidační účinky, přispívá ke správnému fungování imunitního systému, zdraví cév a pokožky.

Pozor na množství vitamínu K

Pokud užíváte léky na ředění krve, jako je warfarin, je velmi důležité jíst denně přibližně stejné množství potravin obsahujících vitamín K. Vysoký příjem vitaminu K však může snížit účinnost warfarinu a jiných antikoagulancií. Mezi bohaté zdroje vitaminu K v potravě patří zelená listová zelenina, jako je salát a špenát, stejně jako brokolice a růžičková kapusta.

Foto: Shutterstock, zdroj: Medicinenet, healthline.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments