Už starý známý řecký lékař Hippokrates toto ovoce předepisoval proti střevním infekcím a plicním onemocněním. Určitě ale netušil, že snižuje i vysoký krevní tlak, ze kterého se mohou vyvinout vážné problémy se srdcem.
Podle studií nadbytečný tělesný tuk zvyšuje krevní tlak. Můžete ho snížit konzumací stravy bohaté na celozrnné potraviny, ovoce, zeleninu a nízkotučné mléčné výrobky. V boji proti vysokému krevnímu tlaku zabírají hlavně jablka. Obsahují cenné látky, které pomáhají předcházet nemocem. Poskytují minerály, jako je draslík a látky zvané flavonoidy, které se spojují s krevním tlakem.
Co dělá jablko s krevním tlakem
Studie publikovaná v časopise Critical Review in Food Science and Nutrition roku 2020 zjistila, že denní konzumace 100 až 150 g celých jablek je spojena s nižším kardiovaskulárním rizikem vysokého krevního tlaku. Do studie bylo zařazeno 30 zdravých mužů a žen od 33 do 70 let a hodnotily se účinky celých jablek na krevní tlak.
Způsob měření krevního tlaku
Krevní tlak se měří prostřednictvím systolického a diastolického tlaku. Systolický tlak je, když se srdce stáhne a vytiskne krev přes tepny. Když je srdce mezi údery v klidu, krevní tlak klesne na nejnižší hodnotu, která se zase označuje jako diastolický tlak. Zdravý jedinec má systolický tlak 90 až 120 mmHg a diastolický tlak 60 až 80 mmHg. Celkově je běžná hodnota krve o něco nižší než 120/90 mmHg.
LDL cholesterol
Národní zdravotní služba (NHS) navíc doporučuje, aby byla celková hladina cholesterolu u zdravých dospělých 5 mmol/l nebo nižší. Vysoký cholesterol, zejména LDL neboli škodlivý cholesterol, se hromadí na stěnách tepen a způsobuje uvolňování zánětlivých látek, které zvyšují riziko srdečního infarktu.
Průběh studie
Účastníci studie byli náhodně zařazeni do 4 různých skupin. Ti, co konzumovali 120 g jablečné dužiny a 80 g slupky z jablka, výrazně snížily své průměrné hodnoty systolického krevního tlaku o 3,3 mmHg. Vědci tvrdí, že příjem alespoň 1 celého jablka denně je spojen se snížením rizika úmrtnosti ze všech příčin až o 14 %.
Jablko proti vysokému tlaku
Jablka jsou zdrojem rozpustné vlákniny, která snižuje LDL cholesterol. Konzumace 2 až 3 středních jablek denně by mohla přinést zlepšení lipidového profilu a snížit celkový cholesterol až o 10 % a zvýšit prospěšný HDL cholesterol o 10 %. Ke zlepšení stavu přispívají zejména pektin a polyfenoly, které mohou navíc snížit oxidaci LDL cholesterolu, což přispívá ke vzniku aterosklerózy – onemocnění tepen.
Foto: Shutterstock, zdroj: Livestrong, Andmedical