Nový výzkum přinesl důkazy o nebezpečích konzumace cukru. I malé množství může vést ke změně metabolismu. Nejde však o cukry, které jsou přirozeně v ovoci a zelenině.
Vědci z Lékařské univerzity v Grazu v Rakousku, curyšské univerzity a Fakultní nemocnice v Curychu ve Švýcarsku informovali o svých zjištěních v časopise Journal of Hepatology. Mnoho ze zpracovaných potravin i nápojů obsahuje přidané cukry pro vylepšení chuti, vzhledu nebo textury jídla, jak uvádí web medicalnewstoday.com.
Pozor na přidaný cukr
Vysoký příjem cukru souvisí s mnoha zdravotními problémy, jako je diabetes typu 2, obezita, kardiovaskulární choroby a rakovina. V roce 2015 Světová zdravotnická organizace – WHO doporučila nepřijímat přidaný cukr v množství více než 5 % přijatých kalorií denně. Při 2 000 kaloriích za den jde o 100 kalorií, což je 6 lžiček nebo 25 gramů přidaného cukru.
Výzkum přidaného cukru
Autoři studie v letech 2013 až 2016 zkoumali, co dělá s mírná konzumace přidaného cukru u 94 zdravých mužů ve věku 18 až 30 let, kteří měli podle indexu tělesné hmotnosti přiměřenou hmotnost, aby se u nich vyhnuli zvýšeného obsahu tuku v játrech. Vyloučeni byli i muži pijící denně slazené nápoje a cvičící více než 3 hodiny týdně. Ženy mají jiné reakce na metabolické účinky fruktózy, proto ve studii nebyly.
Dopad slazených nápojů na tělo
Vědci nechali muže abstinovat po dobu 4 týdnů, kdy pili i nápoje bez cukru. Pak 3x denně začali pít nápoje slazené cukrem, které obsahovaly buď fruktózu, sacharózu nebo glukózu, celkově 80 g každého druhu cukru. Čtvrtá skupina účastníků pokračovala bez nápojů slazených cukrem. Stopovací látky pak sledovaly cukr při pohybu tělem. Vědci zjistili, že muži nekonzumovali více kalorií než před studií. Slazené nápoje zvýšily pocit sytosti a muži přijímali méně kalorií z jiných zdrojů.
Závěr studie
Muži konzumovali stejně kalorií. Ti, co pili nápoje slazené fruktózou, měli produkci tuku 2x vyšší než ti, co pili nápoje s glukózou, a ti, co se nápojů s cukrem zdrželi. Stav se projevoval i více než 12 hodin po posledním jídle či příjmu cukru, řekl vedoucí studie Dr. Philipp Gerber z Katedry endokrinologie, diabetologie a klinické výživy na univerzitě v Curychu. Tvorba tuku v játrech vede k cukrovce typu 2 a nealkoholickému tukovému onemocnění jater. Sacharóza nebo stolní cukr, který lidé nejčastěji konzumují, podpořil syntézu tuků o něco více než stejné množství fruktózy.
Foto: Shutterstock, zdroj: Journal of Hepatology, medicalnewstoday.com
Svět se v prdel obrací je tu ekologie ale necháte dopustit to aby tu byly žrádla kde je 10% váhy pokrmu cukr humus fuj fuj fuj.Začala s tím amerika a a je to už i v číně a africe je to všude.Nastavil bych zákon normy prostě normální máximální množství cukru v pokrmu – tohleto není normální i jhogurty jsou oslazený a kompoty všecho do všeho se cpe cukru jako kdyby nás chtěli vykrmit jako jeníčka a mqřenku!Je to hnussárna.Ani už to není poživatelný i zmrzliny jsou přecukrovaný a nanuky všechno.Já snad začnu jíst jen okurky a zeleninu a sem tam… Číst vice »