Co dokáží datle, pokud je budete jíst v určitém čase? Nastartují úžasné procesy v těle

Datle mají nejsilnější účinek proti parazitům. Zatočí s kvasinkami, plísněmi, houbami, těžkými kovy, bakteriemi i viry. Skvěle chutnají a jsou velmi výživné.

Datle jíme většinou jen na Vánoce, i když jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, přírodních cukrů a mnoha vitamínů i minerálů. Obsahují však hodně kalorií, proto si dejte pozor na množství. I když jsou nejlepší čerstvé, nejčastěji se konzumují sušené. Můžete je jíst kdykoli bez trávicích potíží. Tělo uvolňuje specifické trávicí enzymy a rozezná i typ potřebných enzymů dle poměru makronutrientů – sacharidů, bílkovin a tuků v jídle.

Na snídani

Sladké datle si dejte na snídani, sacharidy tělo stihne strávit a dostanete do těla i vlákninu, díky které budete sytí delší dobu.

Při pocitu hladu

Datle zaženou vlčí hlad před večeří i po večeři. Spojení vlákniny a cukru umožní pomalejší zvyšování hladiny cukru v krvi. Dejte si je s arašídovým máslem. Tělu dodáte vlákninu, sacharidy a bílkoviny, nebudete mít hlad a budete plní energie.

Před tréninkem

I přes vysoký obsah cukru nezvyšují hladinu cukru v krvi jako mnoho jiných potravin. Obsahují typ pomalu se uvolňujícího sacharidu umožňujícího stálý přísun energie. Dejte si 2 – 4 datle 30 až 60 minut před tréninkem pro dostatek energie a lepší výkon.

Foto: Shutterstock

Pozitivní vliv datlí

  • na zácpu
  • dobré na kosti
  • regulují krevní tlak
  • zlepšují zdraví srdce
  • zmírňují zánět
  • podporují nervovou činnost
  • blahodárně působí na vlasy a pokožku
  • pomáhají při problémech se spánkem

Pozor na syndrom dráždivého střeva a intoleranci sacharidů

Pokud vás trápí syndrom dráždivého střeva, datle nejezte, protože máte problém s dostatečným trávením jednoduchých cukrů. U pacientů s intolerancí sacharidů se nestrávené cukry metabolizují bakteriemi tlustého střeva na nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem, což vede k plynatosti, nadýmání a žaludeční nevolnosti.

Datle nejezte ani po velkém jídle

Datle obsahují hodně vlákniny a trvá delší dobu, než se stráví. Pokud sníte datle po velkém obědě, bude vám těžko, nebude se cítit příjemně a bude vám chybět energie. I když je to vzácné, někteří lidé mohou být citliví nebo alergičtí i na datle. Obsahují cukrový alkohol známý jako sorbitol, který může u některých lidí způsobit průjem.

Foto: Shutterstock, zdroj: healthline.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments