Jak tělo zareaguje, pokud jíte příliš rychle. Připravte se na tyto změny

Rychlé tempo při jídle může být příčinou obezity a vzniku metabolického syndromu. I při zdravém stravování se vám rychlejší tempo jídla nemusí vyplatit. Kolikrát byste měli požvýkat každé sousto?

Zdravé tempo při jídle

Stále se v Čechách drží pravidlo, že hlavním jídlem dne je oběd. Měl by začínat polévkou, následuje hlavní jídlo se salátem a zakončit bychom jej mohli dezertem a kávou. Na takové jídlo bychom potřebovali téměř hodinu času, pokud započteme čekání v restauraci. Kdo z pracujících si může dovolit hodinu na oběd? Rychlé pracovní tempo vede k vynechávání obědu zcela nebo k jeho snězení co nejrychlejším tempem.

Termín nezdravé stravování se netýká jen jídla, týká se i rychlosti, s jakou konzumujeme. A rychlé tempo jídla je opravdu nezdravé.

Výsledky studie rychlo-jedlíků

Studie, která se zabývala vlivem rychlosti konzumace na zdraví osob, shromáždila data více než tisíce lidí. Část z nich jedla pomalým tempem, část normálním tempem a část měla hlavní chod snězený během několika minut. Zároveň byly zohledněny návyky osob, složení stravy, fyzická aktivita a spánkový režim.

V počátcích studie nebyla u žádné z osob diagnostikována obezita, vysoký tlak. Netrpěli metabolickým syndromem, neměli zvýšenou hladinu triglyceridů nebo cukru.

Výzkum pozoroval osoby po dobu pěti let, výsledky byly průběžně analyzovány.

Pět let rychlého jídla vede k přibírání

U téměř tří čtvrtin osob, které měly rychlé tempo jídla, se po pěti letech projevil metabolický syndrom. Rovněž přibrali na váze, zvětšil se jim obvod v pase a vzrostla jim hladina cukru v krvi.

U skupiny, která konzumovala podobné složení potravin pomalým tempem, se tento problém neprojevil.

Foto: Shutterstock

Rychlé tempo jídla mozek nezaznamená

Při rychlém tempu jídla nezareaguje mozek dostatečně včas a nevyšle signál, že je přijímá porce jídla adekvátní. Osoby tím sní mnohem větší množství, rovněž hladina cukru v krvi kolísá rychleji.

Správné tempo jídla

Pomalejšího tempa při jídle docílíte, když si jídlo naporcujete na malé kousky. Platí, že každé sousto byste měli 40× pokousat. Při jídle vždy seďte a věnujte se pouze jídlu. Nečtěte a nedívejte se na televizi, neseďte u zapnutého monitoru.

Foto: Shutterstock, Zdroj: TheHealthy.com

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments