Některé pokrmy vyvolávají potíže s trávením. Pokud se vám někdy stalo, že jste zažili bolest žaludku po svíčkové či roštěné k večeři, tento výzkum napovídá, že s těmito potížemi rozhodně nejste sami. Přiblížíme si, jak funguje naše tělo.
Po analýze různých metod vaření masa a jejich vlivu na lidské tělo mezinárodní tým potravinářských vědců určil nejlepší a nejhorší způsoby vaření masa pro zažívání. Grilování, jak se ukazuje, patří k absolutně nejhorším, jak se píše na eatthis.com. Možná vás překvapí, jaká příprava masa je nejvhodnější pro naše tělo, která mu naopak škodí. Podívejte se na to, co vědci nově zjistili a jak dopadly studie.
Stravitelnost pokrmů
Vědci nedávno odhalili svá zjištění o tom, jak různé způsoby tepelné přípravy masa ovlivňují stravitelnost svalových bílkovin v gastrointestinálním traktu. Metody, které vědci zkoumali, zahrnovaly vaření, smažení, grilování, přípravu v mikrovlnné troubě, vakuové vaření, vaření v páře a dušení.
Jak tělo nejlépe rozkládá maso
Podle vědeckých výzkumů a zjištění je maso nejsnáze stravitelné, když je uvařeno ve vakuu, tedy tzv. sous-vide. Tento způsob vaření se týká přípravy masa ve vodní lázni s regulovanou teplotou, často ve vakuově uzavřeném sáčku. Podle vědců může tato úprava masa vyvolat příznivé změny ve svalových bílkovinách a tím zlepšit jejich stravitelnost. Trávicí trakt pak nemá potíže s trávením masa.
Pozor na tyto tepelné úpravy
Mezitím bylo také zjištěno, že grilování a dušení masa má nejméně žádoucí účinky na trávení. Podle výsledků studie mohou hlavně tyto dvě konkrétní metody vaření masa vyvolat nepříznivé změny, jako je nadbytečná produkce kyseliny GI, nárůst sloučenin, které mohou způsobit plynatost a snížení citlivosti proteinů během rozkladu v trávicím traktu.
Foto: Shutterstock, zdroj: eatthis.com