Přidaný cukr je v současné době jednou z nejkontroverznějších složek moderní stravy a je spojována s mnoha závažnými chorobami, včetně obezity, srdečních chorob, cukrovky a rakoviny. Jedním z faktorů je nadměrná konzumace cukru.
Příliš mnoho cukru škodí
Vysoký obsah přidaného cukru zvyšuje pravděpodobnost vzniku obezity. Cukr může interferovat s hormony v těle, které regulují hlad a sytost, což vede ke zvýšenému příjmu kalorií a tloustnutí. Nadměrná konzumace cukru může poškodit metabolismus, což vede ke zvýšení ukládání inzulínu a tuků, srdečním chorobám, cukrovce a některým druhům rakoviny.
Vyhněte se nahrazování cukru těmito sladidly
- Agávový sirup – obsahuje 85% fruktózy, více než běžný cukr
- Kukuřičný sirup – má také vysoký obsah fruktózy
Cukr je návykový
Cukr způsobuje uvolnění dopaminu v centru odměn v mozku, což je stejná reakce aktivovaná návykovými drogami. To vede k přejídání, zejména ve stresu. Pokud chcete uspokojit chuť na sladké, zvažte následující alternativy.
Stevia
Stevia je přírodní sladidlo, které se získává z listů jihoamerického keře Stevia rebaudiana. Rostlinné sladidlo lze extrahovat z jedné ze dvou sloučenin steviosidu a rebaudiosidu A. Každá obsahuje nulové kalorie, může být až 350x sladší než cukr. Listy rostliny jsou plné živin a fytochemikálií, které dle studií snižují krevní tlak, hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu. Nemá žádné známé nepříznivé účinky.
Xylitol
Xylitol je cukerný alkohol extrahovaný z kukuřičného a březového dřeva a nachází se v ovoci a zelenině. Obsahuje 2,4 kalorií na gram, což je o 40% méně kalorií než cukr. Je alternativou cukru při nedostatku fruktózy, která je odpovědná za škodlivé účinky cukru. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a inzulínu. Má dobrý vliv na zdraví zubů a kostí. Pokud se konzumuje s mírou, je dobře snášen, pro psy ale může být vysoce toxický.
Erythritol
Erythritol je cukerný alkohol a obsahuje pouze 0,24 kalorií na gram, tedy jen 6% kalorií cukru. Tělo nemá enzymy pro štěpení většiny erythritolu, většina se vstřebá přímo do krevního oběhu a vyloučí močí beze změny. Nejsou známé škodlivé účinky. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, inzulínu, cholesterolu a triglyceridů. Přesto podle studií může způsobit zvýšenou tukovou hmotou a nárůst hmotnosti. Rozhoduje metabolismus. Někteří lidé geneticky vytvářejí z glukózy více erythritolu než ostatní.
Sladidlo z ovoce Monk
Sladidlo z mnichova či mnišské ovoce se získává z malého kulatého ovoce z jihovýchodní Asie. Obsahuje přírodní cukry, fruktózu a glukózu, ale sladkost získává z antioxidantů mogrosidů. Ty se z čerstvě vylisované šťávy oddělí a odstraní se fruktóza a glukóza. Studie ukazují, že jím slazené nápoje jsou podobné jako ty se sacharózou, minimálně ovlivňují denní příjem kalorií, hladinu glukózy v krvi i inzulínu.
Yacon sirup
Yaconový sirup se získává z rostliny yacon z Jižní Ameriky, známé jako Smallanthus sonchifolius. Je sladký, tmavý a hustý. Yacon sirup obsahuje 40 až 50% fruktooligosacharidů, speciálního druhu molekuly cukru, který tělo nestráví, proto obsahuje 1/3 kalorií cukru, 1,3 kalorií na g. Může snížit glykemický index, tělesnou hmotnost, riziko rakoviny tlustého střeva, zvýšit pocit sytosti, podpořit přátelské bakterie ve střevě, snížit riziko cukrovky a obezity, zlepšit imunitu a mozkové funkce. Ve velkém množství může vést k plynatosti, průjmu a zažívacímu nepohodlí.
Kokosový cukr
Kokosový cukr se získává z mízy kokosové palmy, obsahuje více živin, včetně železa, zinku, vápníku a draslíku a antioxidanty. Má nižší glykemický index než cukr, zřejmě díky inulinu, rozpustné vláknině, která zpomalí trávení, zvýší sytost a živí zdravé bakterie ve střevě. Obsahuje však stejný počet kalorií na porci jako cukr a má vysoký obsah fruktózy. Měl by být používán střídmě.
Med
Med obsahuje stopová množství vitamínů, minerálů a prospěšných antioxidantů. Fenolové kyseliny a flavonoidy přispívají k prevenci cukrovky, zánětů, srdečních chorob a rakoviny. Obsahuje však fruktózu. Mnoho studií se pokouší vytvořit vazby mezi medem a hubnutím, sníženými hladinami glukózy a sníženou hyperglykémií.
Javorový sirup
Javorový sirup se vyrábí vařením mízy javorů. Obsahuje minerály, včetně vápníku, draslíku, železa, zinku a manganu a podle studií má více než 24 různých antioxidantů a vyšší antioxidační aktivitu než med. Oligosacharidy jsou pravděpodobně zodpovědné za snížené koncentrace glukózy v plazmě a jsou účinné proti diabetu 1. Typu. Má sice vysoký obsah cukru, ale o něco nižší glykemický index, takže nemusí tak rychle zvýšit hladinu cukru v krvi.
Melasa
Melasa je sladká, hnědá a hustá. Vyrábí se z vařené šťávy z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Obsahuje více vitamínů, minerálů a antioxidantů. Má vysoký obsah železa, draslíku a vápníku a prospívá zdraví kostí a srdce. Je jemnou náhradou rafinovaného cukru, má však dost jinou chuť a spotřeba by měla být omezená.
Foto: Yacon sirup / Shutterstock, zdroj: healthline.com