Některé potraviny jsou zdraví prospěšné, jiné si můžeme ve střídmém množství dopřát. Existuje ale i skupina potravin, které by se na talíři neměly objevit nikdy. Jejich konzumace významně poškozuje organizmus.
Živiny a škodliviny hodnocené vědci
Vědecký tým sestavil žebříček více než 8 tisíc jídel a seřadil je podle obsahu živin a prospěšných látek pro organizmus. Každé potravině bylo přiřazeno bodové hodnocení. Největší prospěch pro organizmus čekejte například u malin a jiného syrového ovoce.
Nejhorším hříchem byly dle očekávání instantní nudle a instantní nudlové polévky.
Tabulka by měla pomoci spotřebitelům při lepší orientaci u nákupu a výběru potravin, podle podobné metodiky se ve většině zemí označují potraviny na obalu barevným semaforem.
Potraviny, na které si dejte pozor
Obezřetní bychom měli být u konzumace bílé rýže se sójovou omáčkou, zmrzlinového poháru nebo těstovin. Konzumace těstovin je dokonce srovnatelná s konzumací cheeseburgerů.
Nejlepší jídla v hodnocení
Podílem vitamínů a minerálů vyčnívají mandle, zeleninové kari, tuňákový salát nebo kvalitní light majonéza. Nejlepším jídlem je ovoce, dle nastavených kritérií bylo lepší než zelenina, která jej následovala. Doporučená je konzumace luštěnin, ořechů, semínek. Z masa vítězí mořské plody a drůbež. Z masa bylo nejhůře hodnocené hovězí maso.
Potraviny, které nepatří na talíř
Minimum prospěšných látek obsahují zmíněné instantní nudle a instantní polévky, fast food, pizza s uzeninou, kupovaný pudink, kukuřičné vločky nebo chipsy. Obecně dopadly nejhůře jídla z rychlých občerstvení a sladké dezerty.
Zapovězené potraviny způsobují choroby
Konzumace potravin s minimem výživných látek vede k obezitě a s tím spojeným rizikem srdečních chorob, cukrovky a mozkové mrtvice. Špatně vyživený organizmus je náchylnější k vysokému krevnímu tlaku, kardiovaskulárním chorobám a rakovině. Dlouhodobě je organizmus podvyživený absencí nedostatku vitamínů a minerálů.
Foto: Shutterstock, zdroj: DailyMail.co.uk