Společně s kvalitním šálkem kávy jsou snídaňové sendviče jednou z mála věcí, díky kterým vám ráno nebude chybět energie. Snadno se jí na cestách a zasytí.
Holly Klamer, RDN, dietoložka se sídlem v Kalamazoo, Michigan říká, že snídaňové sendviče mají vysoký obsah bílkovin a zasytí na dlouhou dobu. Mají však i vysoký obsah kalorií a nasycených tuků a nízký obsah vlákniny. Protein obvykle pochází z vajec, masa, šunky, klobásy či slaniny a sýra v bagelu, anglickém muffinu či toustovém chlebu. Jak udělat sendviče zdravějšími se píše na everydayhealth.com
Použijte správné pečivo
Použijte celozrnný chléb spíše než bílý, díky čemuž získáte více vlákniny, která je důležitá, aby vás zasytila. Podpoříte hubnutí a zajistíte tělu dostatečný příjem makroživin a kalorií.
Zvolte libové maso
Přidejte krůtí šunku, abyste ušetřili tuk a kalorie. Vhodné je i králičí nebo kuřecí maso. Z vepřového třeba panenka nebo libový hovězí rosbíf. Rostlinnou variantu v podobě bezmasé klobásy nedoporučujeme kvůli vysokému obsahu tuku i sodíku.
Přidejte zeleninu
Doporučuje restovanou nebo grilovanou zeleninu, jako je špenát, paprika, cibule a houby. Přidat můžete i avokádo se zdravými mononenasycenými tuky, které snižují LDL škodlivý cholesterol i riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
Zvolte kvalitní sýr
Pro dobrý zdroj bílkovin a vápníku dejte plátek méně zpracovaného druhu plátkového sýra co nejméně zbaveného živin, tedy kvalitní tvrdý sýr nebo čerstvý sýr s nižším obsahem tuku. Vegani mohou přidat lžíci hummusu nebo pár plátků avokáda.
Použijte celá vejce
Vejce jsou ústřední součástí snídaňových sendvičů. Každé vejce přidá notnou dávku bílkovin. Jíst proteiny po ránu vám dodá více energie po celý den a vyhnete se poklesu cukru po snídaních plných cukru. Zasytí vás a budete hubnout. Pouze vaječné bílky nejsou lepší varianta. Vejce denně bojuje proti srdečním onemocněním.
Foto: Shutterstock, zdroj: everydayhealth.com