Možná, že neexistuje v České republice oblíbenější příloha k jídlu než křupavé pečené brambory z trouby. Pokud se připraví správně, jsou tak dobré, že se vlastně dají konzumovat i samy o sobě a strávníci si ještě budou spokojeně pomlaskávat.
Jejich milovníci by teď v každém případě měli zpozornět. Existuje totiž způsob, jak připravit tyto brambory ještě chutnější a navíc tak, aby si zachovaly prospěšné látky, jako například vitamín C, které při pečení v troubě z velké části ztrácí.
Pečené brambory bez trouby
Pečené brambory můžete připravit v klasické pečící troubě nebo také v mikrovlnné troubě. Jedna amatérská, ale o to vášnivější kuchařka se však na sociálních sítích podělila s tipem, jak docílit chutných, křupavých a dokonale upečených brambor, které si navíc udrží většinu svých živin.
Podle Rii McCulloughové k tomu vůbec nepotřebujete troubu. Stačí vám jiná kuchyňská pomůcka, která si získává stále větší popularitu, a to pomalý hrnec. Mladá žena si to tak pochvaluje, že vůbec neví, zda se ještě někdy ke klasické troubě vrátí. A to v ní přitom do té doby připravovala jídla velmi ráda. Jak přiznala, po takto připravených bramborách se mohou její rodina i hosté utlouct. Něco na tom zřejmě bude, protože její příspěvek se stal virálním a sdílejí ho stovky tisíc lidí.
Jak na zdravé a chutné pečené brambory?
V první řadě potřebujete kvalitnější brambory, které pak povaříte minimálně deset minut ve vroucí vodě. Následně se vyberou sítkem a nechají vysušit. Posypete je moukou, solí, kořením, granulovanou cibulí a šalvějí.
Poté již nastavíte pomalý hrnec s trochou olivového oleje uvnitř na nejvyšší možnou teplotu. Po zahřátí oleje vložíte brambory a promícháte je. Vaříte na vysoké teplotě po dobu 4 hodin, a to s utěrkou umístěnou pod víkem hrnce. V průběhu vaření je třeba brambory občas promíchat.
Trend takzvaného pomalého vaření je stále rozšířenější. Zajímavý je hlavně pro ty, kdo chtějí zachovat maximální kvalitu a výživovou hodnotu připravovaného pokrmu. Přestože takové vaření trvá delší čas, výsledek se vám odvděčí tím, že si uchová mnoho cenných látek, a to výrazně více než při jiné tepelné úpravě. Velkým bonusem je také chutné jídlo. Díky pomalému hrnci si například pečené brambory uchovají spoustu vitamínu C.
Foto: Shutterstock, zdroj: Liverpool Echo
No oni britove uzivaji vselijakych metod :D, ja teda moje roasted potatoes vyvarim v hrnci a pak na plech do trouby a trochou oleje, soli a rozmarinu (tento clanek sem uz cetl 2 tydny zpet v novinach tusim ze to byl Sun nebo Mirror)
“Vaříte na vysoké teplotě po dobu 4 hodin.”
Nikomu to neberu, ale v troubě je mám za půl hoďky. 🙂
Opravdu na nejvyšší teplotu?