Toxické nádobí aneb Které potraviny by neměly přijít do kontaktu s kovem

Pozor na některé nádobí a pomůcky, které každodenně používáme v kuchyni, jsou nebezpečné a způsobují nejen rakovinu, ale i onemocnění štítné žlázy a mnoho jiných. Mezi takové patří ešusy, některé obalové materiály, pánve a hrnce. Na které z nich bychom si měli dávat velký pozor a vyměnit je za vhodnější alternativu?

Hliník a jeho působení s některými potravinami

Není žádnou novinkou, že obalový materiál, jako je alobal, k nimž patří i oblíbené grilovací tácky, hliníkové ešusy a jiné, jsou pro zdraví nebezpečné. Uvolňuje se z nich hliník, který je rakovinotvorný. Dokonce byly provedené studie, které tuto skutečnost potvrdily a upozornily na další aspekt týkající se reakce hliníku na slané a kyselé potraviny.

V takovém případě se hliník při zahřívání s těmito potravinami uvolňuje mnohonásobně více, a je tudíž pro tělo více nebezpečný. Pokud potřebujete skladovat potraviny, doporučujeme používat skleněné misky. U těch máte jistotu, že vás nebudou ohrožovat. A jestliže si nechcete odepřít grilovací tácky, doporučujeme solit a kořenit až před koncem přípravy. 

Foto: Shutterstock

Čtěte také: Balíte zbylé jídlo do alobalu? Raději přestaňte, než si poškodíte zdraví

Nebezpečné hrnce, které je nejlepší vyměnit

Dvě studie provedené v roce 1993 a v roce 2013 zjistily, že nerezové hrnce a jiné nádoby při zahřívání uvolňují chrom a nikl. Bohužel tyto dvě složky při větší koncentraci v těle, mohou způsobit dermatické potíže, jako je atopický ekzém a jiné kožní projevy. Při provádění studie vědci zkoumali obsah škodlivých látek během vaření. Prozradili, že po šesti hodinách byla zjištěna vysoká koncentrace niklu a chromu v rajčatovém pyré, a to až o 26 %. Závěrem je tedy nutno dodat, že nerezové nádobí a teflonové, patří mezi nejhůře hodnocené.       

Následuje oblíbené měděné nádobí

Měděné nádobí je jistě krásné, moderní, a jako dělané do rustikální kuchyně. Jistě jste se již také shledali s výhodami měděného nádobí, ale popřemýšleli jste někdy, jak je tomu z pohledu bezpečnosti? Jistě je pravdou, že je měď v těle důležitá, ale pouze s určitou mírou. Pokud je jí naopak hodně, může způsobovat zdravotní potíže. Avšak, aby jí v těle bylo hodně, musíte v měděném nádobí potraviny zahřívat každodenně. Chová se podobně jako hliník, takže se vyhněte slané a kyselé chuti.  

Foto: Shutterstock

Podtrženo a sečteno

Na závěr bychom chtěli vše shrnout a upozornit vás, abyste nevařili slané a kyselé jídlo v hliníkových a měděných nádobách. Pozor si dávejte také na teflon, který již praská nebo se odlupuje. V takovém případě nemeškejte a hrnec odložte k popelnici. S keramikou buďte také obezřetní, jakmile začne praskat, nepřipravujte v ní teplé pokrmy. Pokud připravujete na druhý den svačiny, nedávejte je do hliníkové folie, ale raději do svačinového papírového pytlíku.

Foto: Shutterstock, zdroj: recipes.timesofindia.com

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments