Zdravější hranolky téměř bez tuku. Naučte se je připravovat, jiné už chtít nebudete

Brambory milujeme snad všichni. Lze je připravit na nespočet způsobů, například jako kaši, vařené, pečené, zapékané, nebo smažené. Jedná se o potravinu, která je u nás v Česku považována za základ. Není divu, obsahuje totiž řadu prospěšných látek, mezi které patří minerální látky sodík, vápník, hořčík, železo a draslík. Mezi vitamíny patří C, B6, B1 a B3. Dokonce nám pomáhají snižovat krevní tlak, regulují hladinu cholesterolu v krvi, posilují nehty, vlasy, ale i zdravé srdce. Jestliže milujete brambory na všechny způsoby, vyzkoušejte ještě hranolky s minimem tuku, které jsou dokonce vhodné i u dietářů a dietářek.

Správný výběr a dokonalé krájení

To je přesně to, na čem celek nejvíce stojí. Měli byste vybrat ty nejvhodnější brambory a následně je nakrájet na stejně velké kusy. Jedině tak bude každá hranolka upečená rovnoměrně. Doporučujeme, abyste zvolili červené brambory, jsou plné škrobu a s minimem vody. Někdy se stane, že je v menších potravinách nelze sehnat, proto vyberte brambory typu C, jsou těm červeným celkem podobné, akorát jsou o něco rychleji uvařené. 

Nezapomínejte, že by každý kus hranolky měl být stejně silný, proto použijte velmi ostrý nůž, nakrájejte brambory na centimetr silné plátky a následně je rozřežte na libovolně široké obdélníky. Lze také využít speciální kráječ na brambory. Až budete mít hranolky připravené, ponořte je do studené vody. 

Foto: Shutterstock

Dvacetiminutové macerování    

Brambory nechte ve studené vodě po dobu dvaceti minut. Tímto způsobem odstraníte přebytečný škrob, který způsobuje, že se hranolky při pečení lepí k sobě. Po uplynulé době hranolky slijte a připravte si savý hadřík, nejlépe bavlněnou utěrku, kterou brambory vysušíte. Následně je okořeňte oblíbenými bylinkami, zakápněte olejem a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. 

Pečení, blížíme se ke konci

Rozložené hranolky uložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 200 °C. Pečte je dvacet minut bez toho, aniž byste je promíchali. Po dvaceti minutách zesilte troubu na 220 °C a dopékejte dalších patnáct minut. Opět ale bude záležet na velikosti hranolek. Pokud jsou úzké, čas bude souhlasit, jestliže jsou silnější, péct se budou déle. Po upečení hranolky osolte.

Foto: Shutterstock, thespruceeats.com

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments