Čerstvé domácí máslo pouze z jedné ingredience, které si zamiluje každý

Pokud jste milovníkem másla, jistě jste již zaznamenali, že jeho kvalita pomalu, ale jistě klesá. Přemýšleli jste někdy o tom, že si chutné a lahodné máslo vyrobíte doma? Proces výroby není nikterak složitý a zvládne ho i úplný začátečník. K přípravě budete potřebovat pouze jednu surovinu, a tou je co nejtučnější smetana. Takže pokud koupíte 33% smetanu, uděláte nejlépe. Jestliže zrovna mají v obchodě 30% smetanu v akcii, kupte klidně tu. Dávejte si ale pozor na její obsah, nesmí obsahovat stabilizátory a jiné chemické látky. 

Jak připravit lahodné máslo

Až si na smetanu v obchodě vzpomenete, kupte alespoň dva kelímky. Z 500 mililitrů smetany získáte přibližně dvě stě gramů lahodného másla. Možná si nyní říkáte, že co se financí týče, jednoduše se vám nevyplatí kupovat dvě smetany. Věřte, že jakmile ochutnáte máslo ze smetany, vaše chuťové buňky zajásají a jiné již chtít nebudou. Navíc je výhodou, že doma vyrobené máslo můžete obohatit o bylinky a zvýraznit tak jeho chuť, čím zvýšíte požitek z celku. Ideální je namazat máslo na čerstvou bagetu a doplnit o lahodný sýr.   

Čtěte také: Vyplatí se vyrábět domácí máslo? Ano, ale z jiného než finančního důvodu. Zjistěte, jak na to

Postup přípravy domácího másla

Jak jsme již zmínili, postup není náročný. Vše spočívá ve správném šlehání smetany, kdy se musí oddělit tekutina a tuky. Smetanu nalijte do nádoby a začněte šlehat. A to tak dlouho, než se vytvoří hrudky a zakalená tekutina, kterou nebudete vylévat. Oddělená voda totiž není jen tak ledajaká, jedná se o syrovátka, která jsou pro zdraví člověka přínosem.

Jakmile vám vzniknou hrudky, nalijte je do cedníku a částečky, které ulpěly na stěnách nádoby, setřete stěrkou a pomocí studeného proudu vody hrudky proplachujte. Jestliže byste to neudělali, hrozilo by, že by se máslo mnohem rychleji zkazilo. 

Po opláchnutí nechte hrudky okapat a následně z nich vymačkejte veškerou tekutinu. Pokud jsou hrudky opravdu dobře propláchnuté, máslo v lednici vydrží až týden, ale věřte, že týden v lednici rozhodně nezůstane. Následně hotové máslo dejte do malé mističky nebo jiné nádobky, urovnejte ho a dejte do lednice. 

Postup není těžký a kýženého výsledku docílíte správným šleháním smetany, kdy se musí oddělit tekutina a tuky. / Foto: Shutterstock

Co se zbylou syrovátkou

Doufáme, že jste nevzhlednou tekutinu nevylévali, protože právě ona má pozitivní účinky pro naše zdraví. Dokáže čistit krev po chemoterapii, obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek, snižuje výskyt atopického ekzému, podporuje zdravé cévy a hubnutí, zvyšuje v těle hormon zvaný serotonin a jiné. Lze jej využít na pečení sladkého kynutého pečiva, ale i do bábovek a jinam. Na internetu najdete velké množství receptů s touto zázračnou tekutinou.   

Syrovátka má mnoho skvělých benefitů pro naše zdraví. / Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock, zdroj: epicurious.com

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Marcela hirschova
Marcela hirschova
2 let

Při výrobě másla vzniká podmáslí, syrovátka je tekutiny u zkysleho mléka.

Václav
Václav
2 let

Syrovátka vzniká při výrobě tvarohu

Michell
Michell
2 let

To už jsem napsal včera také, ale někde se ten komentář ztratil.:((