Vyřaďte z jídelníčku sladkosti, namísto těstovin si dejte jako přílohu zeleninu a hubnutí vám půjde mnohem lépe. A pak naleznete i mnohem příjemnější radu. Neomezujte se a dejte si na co máte zrovna chuť. Kde je pravda?
Omezování spouští velkou touhu
Ano, při hubnutí musíte udržet jídelníček v kalorickém deficitu a vydávat více energie, než přijímáte. V praxi to většinou vypadá tak, že konzumujete velké množství nízkoenergetických potravin a potravin, které vám nechutnají. Pár dní to možná můžete vydržet, ale takový jídelníček vás určitě nebude bavit. Vede k velké touze po nezdravých a tučných potravinách. Klíčem je konzumovat jídlo, které je nutričně vyvážené, ale které vám zároveň chutná. Jen tak dostane mozek signál spokojenosti a nebudete toužit po čemkoliv nezdravém.
Intuitivní jezení
Klíč k úspěšnému hubnutí je v sestavení jídelníčku z potravin, které máte rádi. Jen je třeba ohlídat dostatečný přísun bílkovin a celkově splnit předepsaný počet kalorií. Vyhnout se musíte jen potravinám, které vás nutí jíst velké porce. Takovou potravinou jsou zejména průmyslově zpracovaná jídla, po kterých kolísá hladina cukru a brzy dostáváte hlad. Vždy následujte chutě a dejte si to, co vám předepisuje mozek i kdyby to měla být čokoláda, slané oříšky nebo brambůrky. Pouze si pohlídejte zkonzumované množství.
Jídlo bez výčitek
Jídlo konzumujte bez sebemenších výčitek a snažte si jej vždy vychutnat. U jídla nikdy nesledujte televizi nebo nedržte v ruce mobilní telefon. Vybírejte jednoduchá jídla s co nejmenšího počtu surovin. Pro dostatek bílkovin byste měli konzumovat dvě porce denně libového masa (drůbeží, rybí), luštěniny a přidat do stravy mléčné výrobky.
Celkový příjem jídla si můžete kontrolovat v nejrůznějších aplikacích, které vám pohlídají i doporučený příjem živin. S pravidelnou kontrolou jídelníčku budete brzy ztrácet kilogramy a cítit se mnohem lépe.
Foto: Shutterstock, zdroj: Insider.com