Domácí bramborový džus pomůže rychle zhubnout, navíc prospívá kůži i játrům

Brambory jsou zázrak. Dostupné, levné, bohaté na živiny a v kuchyni naprosto nepostradatelné. Dají se připravit na desítky způsobů. Méně známou variantou jejich zpracování je právě bramborový džus. Proč bychom ho měli pít a jak ho připravit?

Posiluje imunitu, detoxikuje, prospívá kůži i játrům

Bramborový džus se pyšní mnoha blahodárnými účinky. Za mnoho z nich je zodpovědný vitamín C. Ten stimuluje tvorbu bílých krvinek, čímž posiluje imunitu. Urychluje hojení ran a bolavých svalů. Působí také na pokožku. Hydratuje ji, chrání a dodává antioxidanty, které snižují výskyt vrásek a stařeckých skvrn.

Čtěte také: Kuře a brambory v jedné pánvi. Dokonalý a rychlý recept na večeři za pár korun

Přírodní cukry, které bramborová šťáva obsahuje, jsou vynikajícím zdrojem energie. Škrob podporuje trávení, pomáhá při zácpě, nadýmání a křečích. Vitamín B stimuluje krevní oběh, a tak dochází k lepšímu okysličení různých částí těla. Jedna sklenice bramborového džusu obsahuje více než polovinu denního příjmu draslíku, který snižuje jak krevní tlak, tak riziko infarktu. Účinné látky v bramborách také detoxikují organizmus a podporují správnou funkci jater.

Foto: Shutterstock

Skvělý pomocník při hubnutí

A jak je to s tím hubnutím? Bramborová šťáva detoxikuje, je zásaditá, takže neutralizuje žaludeční kyseliny. Již výše zmíněný vitamín C pomáhá urychlit metabolismus a další živiny v bramborách obsažené jako bílkoviny, vláknina, vitamíny A a B a minerály napomáhají správné funkci celého těla. Takže pokud zařadíte bramborový džus do svého jídelníčku, vaše trávicí soustava bude lépe fungovat, tedy tělo i lépe hubnout.

Bramborový džus dokáže připravit každý

Brambory důkladně umyjte, pro jistotu vydrhněte čistým kartáčkem. V žádném případě je neloupejte, protože právě slupka obsahuje většinu živin. Pokud mají hlízy nějaké kazy, tak je vyřežte. Brambory nakrájejte na malé kostky a vložte je do odšťavňovače. Hotovou šťávu uložte na 2–3 hodiny do lednice, pak je připravena ke konzumaci. Pokud vám samotná nechutná, můžete ve finále smíchat s mrkvovou šťávou či jablečným džusem.

Foto: Shutterstock, zdroj: organicfacts.net, medicalnewstoday.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments