Dnešní doba se vyznačuje mimo jiné tím, že lidstvo produkuje mnohem více potravin, než vůbec zvládne spotřebovat. Tato nadprodukce pramení z toho, že lidé nakupují do zásoby zbytečně mnoho zboží, které potom musí vyhazovat, protože si přečtou, že mu již vypršela minimální trvanlivost nebo datum spotřeby.
Tento problém má celou řadu příčin, přičemž v dnešním článku tu nejzásadnější nevyřešíme. Řekněme si ale rovnou, že výrobci jsou v datu trvanlivosti raději opatrní a potraviny obvykle vydrží výrazně déle. Byla by proto škoda je vyhazovat do koše, když je můžete ještě spotřebovat, aniž byste se museli čehokoliv obávat.
Mléko
Pasterované mléko vám vydrží o polovinu času déle, pokud jej budete skladovat na místě, kde je nižší teplota. Mnoho lidí skladuje mléko ve dveřích lednice, ale tím, jak se stále otevírá a zavírá, se zde mění teplota. Uložte jej raději do zadní části lednice. Pokud již mléko nelze použít k pití, ještě z něj můžete udělat palačinky.
Vejce
Podle zprávy potravinového vědce Dana Gunderse vám vejce vydrží tři až pět týdnů. Důležité však je skladovat je na místě s teplotou nižší než 5°C , čímž se zabrání potenciálnímu růstu bakterie salmonely.
Nevařené těstoviny
Suché zboží, jako jsou nevařené těstoviny, vydrží velmi dlouho, jelikož je v obalu uzavřeno hermeticky. Můžete jej sníst prakticky kdykoli.
Sladké potraviny
Potraviny s vysokým množstvím cukru. med či marmelády, jsou bezpečné ke konzumaci.
Bramborové lupínky
Jelikož obsahují množství soli, také dlouho vydrží a jsou bezpečné.
Sušenky
Stejně jako bramborové lupínky i sušenky jsou vysoce zpracovány, proto mohou být konzumovány dlouho poté, co jejich datum spotřeby vyprší.
Chléb
Pokud ho dáte do mrazáku, vydrží vám i roky. Ujistěte se však, zda není na nějakém místě plesnivý. Život chlebu prodloužíte i ukládáním do lednice.
Čokoláda
Mnohými milovaná sladkost vydrží velmi dlouho. Problémem však může být bílý povlak, který se začne tvořit na čokoládě tehdy, je-li dlouho na vzduchu. Tehdy taje tuk a stoupá na povrch čokolády. Zdravotně závadné to není, ale na chuti se to podepíše.
Konzervy
Trvanlivost konzervovaných výrobků prodloužíte tak, že je uložíte na chladném a tmavém místě. Platí, že tyto potraviny vydrží ze všech nejdéle. Ne nadarmo si z konzerv dělají mnozí zásoby na špatné časy.
Balený salát
Je rozdíl mezi plesnivou a povadlou zeleninou. Salát, který svou svěžest ztrácí velmi rychle, ale zároveň mu nic není, totiž jednoduše oživíte v ledové vodě.
Foto: Shutterstock, zdroj: WebMD