Podzim a zima jsou těmi obdobími roku, kdy nejčastěji konzumujeme horký čaj, abychom se zahřáli. A každý si ho pochopitelně připravuje tak, aby mu maximálně chutnal. Ne vždy je to ale dobrý nápad a některé přísady do lahodného čaje nepatří. A to ani tehdy, když jsou samy o sobě rovněž zdraví prospěšné, jako například med.
Med do čaje není dobrý nápad
Důležitá je nejen samotná příprava, ale způsob, jakým si čaj dochutíte. Stále oblíbenější je přitom sladit čaj namísto cukru medem, a to s cílem posílení léčivých účinků. Zejména lidé, kteří jsou nemocní nebo je trápí nachlazení, často na čaj s medem spoléhají jako na svou záchranu. Obvykle tak do čaje přidají jednu až dvě lžičky medu.
V medu se nachází směs cukrů, vody a dalších složek. Záleží však i na směsi květin, které včely, jež med produkovaly, navštívily a také se liší podle lokality nebo sezóny. Každý med je však bohatý na minerální látky jako draslík, hořčík, vápník a skupinu vitamínů B. Má antibakteriální účinky a pomáhá především při rýmě a onemocnění horních cest dýchacích.
Chcete-li však využít léčivou sílu medu naplno, neměli byste jej přidávat do čaje. Mnozí si mylně myslí, že čaj s medem má úžasné léčivé účinky, ale tak tomu není.
Prospěšné látky z medu zmizí
Některé látky v medu se teplotou mění. Záleží však na tom, jak dlouho je med zahřátý. Citlivé jsou na teplo hlavně enzymy. Při vyšších teplotách by totiž mohl med ztratit vitamíny a účinné léčivé látky. Zkušení včelaři proto upozorňují, abyste si jej nepřidávali do příliš horkého čaje, kdy se jeho kvalita snižuje. Počkejte alespoň pár minut poté, co si do šálku nalijete vroucí vodu s čajovým sáčkem. Je pravda, že některé užitečné látky v medu jsou velmi stabilní a k tomu, aby se poškodily, byste museli med vystavit až 80 stupňům a to celou hodinu. Je však obrovská škoda nevyužít med na maximum.
Někteří včelaři dokonce doporučují, abychom med vůbec nedávali do čaje. Platí to především v případě, že chcete, aby vás léčil. Raději ho cucejte v ústech, kdy se postupně uvolní všechny vitamíny a minerály a můžete si být jisti, že takto využijete jeho potenciál naplno.
Foto: Freepik, zdroj: Timesofindia