Kovové struhadlo je již desítky let součástí každé domácnosti. Jen si představte, jak byste strouhali mrkvičku či jablko dětem na svačinku? Sýr na vynikající boloňské špagety? Pokud nechcete elektrický kráječ na zeleninu, rozhodně se v domácnosti neobejdete bez pořádného struhadla. Jenže i takové pořádné struhadlo se časem ztupí a je potřeba buď koupit nové nebo jej nabrousit. Jestliže se rozhodnete pro druhou možnost, prozradíme vám, jak na to.
Kladivo, hřebík a struhadlo
Možná je to až úsměvné, když si představíte, jak asi pomocí kladiva a hřebíku nabrousíte struhadlo, ale věřte, že to jde a způsob je opravdu efektivní. Na tento krok si ale vyhraďte pořádnou dávku trpělivosti i času. Na pomoc si vezměte hřebík, který je stejně velký jako oka na struhadle. Jakmile jej najdete, hřebíkem protahujte každé oko jednotlivě. Pokud vám hřebík nejde vytáhnout, pomozte si jemným ťuknutím kladivem.
Hrneček z keramiky jako rychlý pomocník
Překvapila vás další možnost? Jedná se o již starý způsob broušení nožů, ale i struhadel. Pokud si nejste jistí tímto krokem, nejdříve vyzkoušejte nabrousit například nůž na maso. Jednoduše si vezměte hrníček, otočte jej dnem vzhůru a přejíždějte o dno ostřím. Nůž bude opět krásně ostrý. To stejné platí i u struhadla. Přejíždějte hrníčkem po struhadle, za malou chvíli máte hotovo.
Alobal všemocný pomocník
Rozhodně čtete správně. Pomocí měkkého hliníku lze nabrousit nerezové struhadlo. Jedná se o nejrychlejší způsob broušení. Stačí, když alobal zmačkáte do tvaru kuličky o velikosti přibližně pěti centimetrů a budete přejíždět oka proti směru běžného strouhání. Na struhadlo nevyvíjejte velký tlak, stačí opravdu jemně.
Pokud přece jen nové, udržte ho déle ostré
Ať už je důvod nákupu nového struhadla jakýkoliv, vyberte si správně. Na těchto věcech doporučujeme nešetřit, protože jedině tak vám vydrží dlouhé roky. Vyberte takové, které je pevné a neprohýbá se již v nákupním koši. Pokud koupíte přesný opak, bohužel se oka brzy ztupí a vy budete muset řešit další broušení nebo kupování nového pomocníka na strouhání.
Také byste se o své struhadlo měli řádně starat. Doporučujeme, abyste jej po každém použití důkladně umyli, aby na něm nezůstaly zbytky jídla. Jednoduše řečeno, starejte se o struhadlo stejně jako o nože. Nedávejte je do myčky na nádobí a chraňte je před agresivními a abrazivními čistícími prostředky.
Foto: Shutterstock, zdroj: Cranberryislandkitchen, En.technolong