Ovoce, které zabrání plešatění. Tyto druhy zajistí husté a dlouhé vlasy

Padání vlasů je pro mnohé velkým strašákem, kvůli kterému neváhají podstupovat nejrůznější drahé kůry s nejistým výsledkem. Přitom lze mnohé ovlivnit změnou životosprávy a konzumací potravin, které růst vlasů a jejich hustotu podporují. Mezi takové patří zejména některé druhy ovoce.

Jistě, významnou část predispozic k vypadávání vlasů a plešatění tvoří genetika, s níž nic nenaděláme. Na druhou stranu, je tu ještě významná část, kterou lze ovlivnit. Některé typy řídnutí vlasů totiž způsobuje nezdravá pokožka hlavy, které lze předejít správnou výživou. “Pro vlasové folikuly jsou obzvlášť přínosné některé druhy ovoce,” uvedl doktor Bashar Bizrah z kliniky Beyond Med Center.

Jablka

Jablka obsahují vitamíny A, B a C, které jsou klíčové pro udržení zdravé pokožky hlavy a zabránění lupům. Jsou také plné antioxidantů, které potlačují volné radikály. Japonci v roce 2002 provedli výzkum, ve kterém konstatovali, že jablečný extrakt podporuje růst vlasů. Podle vědců z výzkumné laboratoře v Japonsku jablka obsahují prokyanidin B-2, sloučeninu, která se jeví jako pomocná látka při růstu nových vlasů.

Kiwi

Kiwi obsahuje velké množství vitamínu A, vitamínu E, vitamínu K a flavonoidových antioxidantů, jako jsou beta-karoten, lutein a xantin. I toto ovoce obsahuje mnoho vitamínu C, který je vhodný k produkci kolagenu, stejně jako omega-3 mastné kyseliny, které poskytují vlhkost. Kiwi obsahují také zinek, hořčík a fosfor, což jsou minerály udržující pokožku hlavy v kondici a posilují vlasy od kořínků.

Ananas

Ananasy jsou nejen bohaté na živiny, jako je vitamín C, mangan a vitamín B6, ale také jsou plné antioxidantů – flavonoidů a fenolických kyselin. Antioxidanty nacházející se v ananasu jsou také déle trvající než antioxidanty nacházející se v jiných potravinách, což je činí obzvláště účinnými. Jsou to právě tyto látky potlačující projevy stárnutí, a to včetně padání vlasů.

Foto: Shutterstock

Papája

Kolagen je jedním z nejdůležitějších proteinů ve vašem těle. Není to jen jeden ze stavebních kamenů pro vytváření nových vlasů, ale pomáhá také udržovat silný a zdravý dermis, tedy střední vrstvu pokožky, kterou obsahuje kořen každého jednotlivého vlasu. Vaše tělo vytváří kolagen kombinací určitých aminokyselin, které se obvykle nacházejí v potravinách, jako jsou hovězí maso, kuřecí maso, ryby, fazole, vejce a mléčné výrobky. Tento proces však vyžaduje i vitamín C jako klíčovou složku. Papája je velmi bohatá na vitamín C.

Broskve

K udržení zdravé vlasové pokožky je důležité, aby pokožka měla dostatečnou vlhkost. Obsahuje olejové žlázy, které produkují kožní maz, přírodní olej potřebný pro vlasový pramen při jeho růstu. Pokud na vlasech není dost tohoto mazu, vaše pokožka hlavy bude trpět. Broskve jsou bohaté na vitamin A a C a představují vynikající přírodní prostředek k hydrataci. Mnoho lidí tak používá broskvovou šťávu pro ozdravení pokožky na hlavě.

Foto: Shutterstock, zdroj: DailyMail

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments